INTIME (Φωτ. αρχείου)

Μισθοί πείνας και δυσκολία για ενοίκιο -λογαριασμούς

Σκληρές συνθήκες εργασίας, μισθοί πείνας και δυσκολία για ενοίκιο και λογαριασμούς είναι τα χαρακτηριστικά ευρήματα έρευνας της εταιρείας Marc για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον πρόεδρο του ΕΚΑ Γιώργο Μυλωνά και αποκαλύπτουν μισθούς κάτω των 500 ευρώ, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, δυσκολία στην έγκαιρη εξόφληση ενοικίου και λογαριασμών, αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών αλλά ακόμα και της ανάγκης για ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης του σπιτιού.

Μερική απασχόληση

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επτά στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο ενώ 30% με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες). Το ποσοστό αυτό στις γυναίκες και τους νέους (18-34 ετών) να ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

 

Δουλειά χωρίς ασφάλιση

Ένας στους τρεις εργαζόμενους (ποσοστό 32%) αναφέρει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν έχει σχέση με την ειδίκευση ή το αντικείμενο των σπουδών του.

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσαν πως έχουν 82,7% των εργαζομένων. Ποσοστό 10,3% ανέφεραν πως είναι μεν ασφαλισμένοι αλλά για λιγότερες ώρες ενώ 6,1% δήλωσαν πως εργάζονται χωρίς ασφάλιση.

Χωρίς πλήρη ασφάλιση εργάζεται ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (ποσοστό 25,3%). Ποσοστό 16% αναφέρουν πως έχουν ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και 9,3% πως εργάζονται ανασφάλιστοι.

Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το 1/4 όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερούνται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.

Όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.

Επίσης, 25% των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πλήρη ασφάλιση. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι άνεργοι ή οι περιστασιακά εργαζόμενοι.

Μισθός κάτω από 500 ευρώ για έναν στους πέντε

Στα 806 ευρώ καθαρά ανέρχεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών. Το ποσό αυτό “πέφτει” για γυναίκες και νέους εργαζόμενους. Όπως προκύπτει, ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1% γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.

Ποσοστό 35% των εργαζομένων δήλωσαν πως δεν πληρώνονται για τυχόν υπερωρίες -με το φαινόμενο να είναι και πάλι συχνότερο όσον αφορά τις γυναίκες (37% έναντι 33,7% των ανδρών).

Καθυστερούν να πληρωθούν τέσσερις στους 10

Μόνον 57% των εργαζομένων δηλώνουν πως λαμβάνουν τον μισθό τους χωρίς καθυστέρηση. Το 42,5% των εργαζομένων, αντιθέτως, αναφέρουν προβλήματα: Ποσοστό 33% δήλωσαν πως λαμβάνουν τον μισθό τους συνήθως με καθυστέρηση και 9,3% πως η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί πάντα.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων παρατηρείται σχετικά περισσότερο στις γυναίκες εργαζόμενες (45,3%) έναντι (39,6%) των ανδρών, ενώ ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Με μέσα μαζικής μεταφοράς οι μισοί

Όσον αφορά τον τρόπο μετακίνησης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μετακινούνται συνήθως με ΜΜΜ -λεωφορεία (26%), μετρό/ηλεκτρικό (20%), τρόλεϊ (1,5%), ταξί (0,5%). Τέσσερις στους δέκα (41,2%) μετακινούνται συνήθως με ΙΧ αυτοκίνητο και 7,2% με δίκυκλο.

Στην ερώτηση «τι θα θέλατε να βελτιωθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να τα προτιμάτε περισσότερο;», έξι στους 10 απάντησαν η «συχνότητα των δρομολογίων» και ακολουθούν απαντήσεις για τη χρονική συνέπεια των δρομολογίων (13,5%) και το κόστος του εισιτηρίου (10,4%).

Το 43% χωρίς ικανοποιητική θέρμανση -Δυσκολία για ενοίκιο και λογαριασμούς

Στην ενότητα «Συνθήκες διαβίωσης – Αστικές υποδομές» ξεχωρίζει η διαπίστωση ότι ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολία στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου.

Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό φθάνει το 60% -έναντι 44% των εργαζομένων.

Ποσοστό 43% δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι τους. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Πάνω από 50% χωρίς διασκέδαση και διακοπές

Ποσοστό 52,1% ανέφεραν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο έξοδο των 500 ευρώ, ένας στους δύο (49,5%) δήλωσαν πως αδυνατούν να κάνουν οικογενειακές διακοπές έστω και μία εβδομάδα τον χρόνο. Ποσοστό 57% δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες ή να αγοράζουν βιβλία όσο συχνά θα ήθελαν.

 

Η έρευνα

Στόχος της έρευνας ήταν η συλλογή πληροφοριών στους τομείς της εργασίας, των συνθηκών διαβίωσης και της συνδικαλιστικής απήχησης τόσο στον πληθυσμό των εργαζομένων όσο και των ανέργων στην Αττική.

Συμμετέχοντες ήταν μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και άνεργοι 18-65 ετών, από την περιοχή της Αττικής.

Το μέγεθος δείγματος ανήλθε σε 1.501 άτομα. Από αυτούς 1.001 ήταν εργαζόμενοι και 500 άνεργοι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 22 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Δεκεμβρίου 2017.