Μοσκοβισί: «Εξαιρετικά νέα από την Ελλάδα»

Βέβαιος ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν οι “σοβαρές” πολιτικές με μια κοινωνική “προσέγγιση” κατά των αποκλεισμών» τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» και έκανε λόγο για «εξαιρετικά νέα».

«Όπως υποστηρίζαμε πάντα, οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι αναγκαίες» έσπευσε να προσθέσει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Όσον αφορά την Ιταλία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαπίστωσε ότι υπάρχει αλλαγή της «προσέγγισης», καθώς μετά τις συζητήσεις στη σύνοδο των G20, έχει επιτευχθεί πρόοδος.

«Υπάρχει μια νέα διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο» σημείωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας ότι έχουν προκύψει «νέες ιδέες και προτάσεις, προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. «Είναι εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι «είναι σημαντικό για όλες τις χώρες της Ε.Ε. να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες της κοινότητας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έριξε το «μπαλάκι» στην πλευρά της Ρώμης, διαμηνύοντας ότι οι Βρυξέλλες «περιμένουν συγκεκριμένα βήματα από την Ιταλία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, πέραν του ιταλικού και ελληνικού ζητήματος, αναμένεται να τεθούν τόσο η ενίσχυση του ESM ως εργαλείου αποτροπής μελλοντικών κρίσεων, όσο και η γαλλο-γερμανική πρόταση για ξεχωριστό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης.