Μπακογιάννης: «Καταδίκη της βίας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις»

«Η βία πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος συμμετείχε σε Debate με συνυποψήφιούς του, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας», που αφορά τις ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στην πρωτεύουσα.

«Θα πρέπει να αποδείξουμε τη Δημοκρατία μας στην πράξη. Όλοι μας καλούμαστε να υπερβούμε τις όποιες ατζέντες και φιλοδοξίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ελπίζω σήμερα να κάνουμε μια νέα αρχή», σχολίασε ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους συνυποψηφίους του.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία των διοργανωτών, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια συζήτηση στην ιστορία των δημοτικών εκλογών της Αθήνας και «ας το κρατήσουμε ως πολύτιμο δημοκρατικό κεκτημένο».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε, ακόμη, ότι «έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που πολλές φορές υποκύπτει στον πειρασμό του “εμείς ή εσείς” ή του “εμείς ή κανείς”. Η συνεργασία, η συνεννόηση, η συναίνεση είναι στο σκληρό πυρήνα της αυτοδιοίκησης και αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό και αφηρημένο. Είναι πρακτικό και όλοι κρινόμαστε στην πράξη».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη λειτουργία ενός Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου προκειμένου ο δήμος και οι συναρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα, τα κυκλώματα και τις μαφίες που εκμεταλλεύονται πολλές φορές πρόσφυγες και μετανάστες και τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με μια αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη Δημοτική Αστυνομία.

Ειδικά για την Αθήνα, είπε ότι το πρόβλημα της τυφλής βία είναι ορατό στην κοινωνία.

«Ο αγώνας για μια δημοκρατική πόλη μας αφορά όλους»

«Έχουμε ολόκληρες περιοχές που βιώνουν την εγκατάλειψη και ο φόβος κυριαρχεί. Ο φασισμός και η τρομοκρατία βρίσκουν εύφορο έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Ας ανοίξουμε τα μάτια μας στην απαράδεκτη κατάσταση, στην εγκατάλειψη και την περιφρόνηση που αισθάνονται ολόκληρες περιοχές της Αθήνας. Αδιέξοδα και απελπισία. Ας μην κουνάμε το δάκτυλο και ας αντιληφθούμε ότι ο αγώνας για μια δημοκρατική πόλη μας αφορά όλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος «καλείται να δώσει την μάχη για την ένταξη αυτών των ανθρώπων. Να υλοποιήσει δομές, να είναι σε θέση να παρέχει αναγκαίες νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες για γλωσσομάθεια, και ταυτόχρονα να έχει το δικό του Παρατηρητήριο Ρατσισμού για να χαρτογραφεί την πραγματικότητα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχοντας αισθανθεί στο πετσί μου τον παραλογισμό της βίας, να είμαστε όλοι ξεκάθαροι. Η βία από όπου κι αν προέρχεται δημιουργεί αποστροφή, οργή και αγανάκτηση. Πρέπει να καταδικάζεται χωρίς γενικολογίες, χωρίς περιστροφές, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Η δίκη της Χρυσής Αυγής

«Πολλές φορές κόβουμε την πραγματικότητα στα μικροκομματικά μας συμφέροντα και τα κάνουμε όλα αυτά με μια γερή δόση λαϊκισμού ενώ ταυτόχρονα καθυστερούμε τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν δικάζει αλλά έχει την ευθύνη να παρέχει όλες τις διοικητικές ευκολίες ή έρχεται με αλλαγές στον ποινικό κώδικα που είναι χάδι στη Χρυσή Αυγή», συνέχισε ο Κώστας Μπακογιαννης, ο οποίος τόνισε ότι «έχουμε αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού».

Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας για την έκθεση των διοργανωτών στην Τεχνόπολη με θέμα τα θύματα του ρατσισμού, χρησιμοποίησε την έκφραση «γροθιά στο στομάχι».

«Το θέμα είναι πώς θα φωτίσουμε τις μαύρες τρύπες της Αθήνας, τι θα κάνουμε για τις παιδικές χαρές και τους χώρους άθλησης, τι θα κάνουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης από το πεζοδρόμιο μέχρι το άλσος και το πάρκο», εξήγησε και τόνισε: «Ο φόβος κυριαρχεί και τρέφει το μίσος το οποίο με τη σειρά του τρέφει το έγκλημα και την επίθεση. Ας μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα και για πραγματικές λύσεις που ξεκινούν από την ασφάλεια, την καθαριότητα, το πράσινο και το φως. Αυτή θα είναι η δουλειά μας την επόμενη ημέρα και όχι να είμαστε σχολιαστές ή παρατηρητές».

Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε, επίσης, ότι πολλές από τις προτάσεις του δεν έχουν κανένα ιδεολογικό φορτίο. «Δεν νομίζω να διαφωνούν ο δεξιός και ο αριστερός ότι τα παιδιά αυτών των ανθρώπων πρέπει να μαθαίνουν ελληνικά, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορεί να ζούνε στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Από την επόμενη ημέρα των εκλογών είμαστε συνοδοιπόροι. Ο καθένας όπου το τάξει ο λαός αλλά όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Φεύγω πολύ αισιόδοξος από τη σημερινή συνάντηση», ανέφερε σχετικά.