Μπουτάρης: «Διανοητικά καθυστερημένοι αυτοί που κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη»

Μία ημέρα μετά την καταστροφική νεροποντή που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε τεράστια προβλήματα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9». 

Αναφερόμενος αρχικά στην ένταση της καταιγίδας και στις ζημιές που προκλήθηκαν τόνισε: «Η νεροποντή ήταν εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους, εγώ προσωπικά δε θυμάμαι να έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη. Ο δήμος μετά τη νεροποντή αντέδρασε. Συμμάζεψε ότι μπάζα κατέβηκαν από τους χείμαρρους. Οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια και τα καταστήματα ήταν αναπόφευκτες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε το καθήκον της αλλά δεν προλαβαίνει σε μια ώρα».

«Δεν ευθύνεται ο Δήμος για το σύστημα ύδρευσης»

Καμία ευθύνη για το σύστημα ύδρευσης δε φέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουτάρη, που κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις.

«Ευθύνη υπάρχει σε όλους ακόμα και στο δήμο υπάρχει. Ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για το σύστημα ύδρευσης. Σε όλες τις πόλεις του κόσμου όταν θολώνει το νερό μετά από τέτοιες καταστροφές. Το νερό κόβεται. Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια ιστορία. Να έχει μια μικρή δεξαμενή για τα απολύτως απαραίτητα».

Όσον αφορά αυτούς που με αφορμή την χθεσινή καταιγίδα κορόιδεψαν την ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα των Resilient Cities, ο κ. Μπουτάρης τους χαρακτήρισε διανοητικά καθυστερημένους.

«Δεν μπορώ να πω τι φταίει. Εμείς έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα Ανθεκτικών Πόλεων. Διανοητικά καθυστερημένοι αυτοί που κοροϊδεύουν. Το λένε ρεζίλι city, επειδή στα τα αγγλικά είναι resilient city. Δεν είναι έτσι. Το πρόγραμμα αυτό κάνει αυτή τη δουλειά να προετοιμαστούμε όταν συμβαίνουν καταστροφές. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ανθεκτική πόλη ακόμα, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και θα έχουμε κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δεν είναι μόνο η ενημέρωση του πολίτη και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, είναι πολύ μεγάλη και η ευθύνη των προηγούμενων γενεών με τα ρέματα που έχουν μπαζωθεί».