Έκθετος ο Μπουτάρης, νοικιάζει από συνεταίρο του Ζάεφ

Αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Thessnews, σύμφωνα με το οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης νοίκιασε το νέο σπίτι του από επιχειρηματία συνεταίρο του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης νοίκιασε το Μάιο ένα πολυτελές διαμέρισμα επί της οδού Αγίας Σοφίας, προκειμένου να κατοικήσει εκεί με τη σύντροφό του και τα παιδιά της.

Το διαμέρισμα αυτό, ωστόσο, δεν ανήκει σε κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά στον Γκόραν Κράστεβ, επιχειρηματία από τη Στρώμνιτσα της ΠΓΔΜ, πόλη στην οποία ο Ζάεφ ήταν δήμαρχος μέχρις ότου εκλεγεί πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Κράστεβ εδώ και τέσσερα χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ως πολιτικός μηχανικός, εργολάβος και κατασκευαστής. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον Τύπο των Σκοπίων, τα οποία ουδέποτε έχουν διαψευστεί, ο ίδιος είναι συνιδιοκτήτης τριών εταιριών μαζί με την οικογένεια Ζάεφ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της μίσθωσης, το πολυτελές διαμέρισμα νοίκιασε ο Κράστεβ στην εταιρία του δημάρχου Θεσσαλονίκης «Κυρ- Γιάννης Αμπελο-οινική Τουριστική» έναντι 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Τι απαντά ο Γιάννης Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θέλησε να απαντήσει στο δημοσίευμα, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ότι το διαμέρισμα νοικιάστηκε όντως από τον κ. Κράστεβ:

«Μπήκα πλούσιος στο δημόσιο χώρο. Δημιουργώντας τον Αρκτούρο, συμμετέχοντας σε κινήσεις πολιτών ή προσπαθώντας να ταράξω μαζί με άλλους το τέλμα της πόλης έχασα και δεν κέρδισα χρήματα. Και σίγουρα δεν αγωνιούσα να γλιτώσω λίγα ευρώ από το… νοίκι μου. Το νοίκι μου, όχι τη βίλα μου ούτε την έπαυλή μου.

Οι θέσεις μου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τα Βαλκάνια είναι επίσης διαχρονικά γνωστές. Δεν περιμένω βέβαια η κατάσταση στην πόλη να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ούτε οι θαυμαστές και υπηρέτες του σκληρού καθεστώτος Παπαγεωργόπουλου να αποκτήσουν ξαφνικά ιστορική συνείδηση. Ούτε να σταματήσουν τη φτηνή πατριδοκαπηλία και να μάθουν να υπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης. Μού είναι για άλλη μια φορά αδιάφορο ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Κρατώ ως καλύτερο σχόλιο για τη στάση μου τις πρόσφατες δηλώσεις του M. Mazower.

Για τους καλόπιστους, επισυνάπτω το τιμολόγιο του μεσίτη από τον οποίο βρήκα το σπίτι. Στους κακόπιστους έχω να πω πως, παρά την ανθρωποφάγο διάθεση, δεν πρόκειται ούτε τώρα να κάνω πίσω και προτρέπω κάθε συμπολίτη μου να μην θεωρεί… μιαρό τον διάλογο και τις επαφές με τους γείτονές μας. Oι συμπτώσεις δίνουν δυστυχώς τροφή στους πατριδοκάπηλους.

«Όλοι έχουμε ιστορία και είμαι ανοικτός σε κάθε κριτική. Δεν ανέχομαι όμως όσοι υπηρέτησαν πιστά και επ’ αμοιβή το καθεστώς που καταλήστευσε την πόλη, διατηρώντας επί έτη ακριβοπληρωμένες θέσεις γραφείων τύπου αλλά και πολεμώντας συνειδητά κάθε προσπάθεια για την τιμώρηση των υπαιτίων, να αμφισβητούν  τη διαφάνεια των επιλογών μου.  Θα συνιστούσα επίσης στα ίδια υποκείμενα να αναλογιστούν αν μπορούν να βρουν αποθέματα αξιοπρέπειας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όταν αναφέρονται σε ψυχές ανήλικων παιδιών».

Το τιμολόγιο που δημοσίευσε ο Γ. Μπουτάρης: