Μ. Παπαδόπουλος (ΚΚΕ): Οι μόνοι ωφελημένοι από το σχέδιο Χατζηδάκη για την ΔΕΗ θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι

ροη

Στις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στη ΔΕΗ αναφέρεται ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, σημειώνοντας καταρχήν ότι «η ιστορική πορεία της ΔΕΗ, απ΄ το κρατικό μονοπώλιο μέχρι σήμερα, αποδεικνύει πως το αστικό κράτος και οι επιχειρήσεις του υπηρετούν σταθερά τα εκάστοτε σχέδια και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».

Σχετικά με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επιχειρεί να συγκαλύψει τη συνενοχή τους στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την “απελευθέρωση” του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν θα ωφεληθούν οι λαϊκές οικογένειες καθώς θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Επισημαίνει ότι από το σχέδιο του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, «δεν θα ωφεληθούν οι λαϊκές οικογένειες γιατί θα αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν θα ωφεληθούν ούτε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με σχέση προσωρινής απασχόλησης, ούτε και οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ» Και τονίζει ότι από το σχέδιο αυτό οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αναφέρει ότι «οι πραγματικοί στόχοι της ΕΕ για την “πράσινη ενέργεια” ήταν να επιταχυνθεί η “απελευθέρωση της αγοράς”, να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από εισαγόμενα καύσιμα και να προωθηθεί η σχετική ευρωενωσιακή τεχνολογία στις ΑΠΕ», ενώ καταγγέλλει ως υποκριτική την επίκληση στην προστασία του περιβάλλοντος «απ΄ τους εκπροσώπους του καπιταλιστικού συστήματος που καταστρέφει το περιβάλλον και στη συνέχεια εμπορεύεται την προστασία του».

Πρέπει η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια του την οικονομία

Τονίζει επίσης ότι αν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, θα έδιναν βάρος στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ο Μ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ «φωτίζει ότι υπάρχει λύση που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας», η οποία λύση για να εφαρμοστεί «πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας, σκοπό της παραγωγής να αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

Δίνουμε μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Προσθέτει ότι το ΚΚΕ «δίνει τη μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική με τη σημαία του αύριο του σοσιαλισμού και όχι με τη σημαία του χθες, δηλαδή της επιστροφής στο παλιό κρατικό μονοπώλιο».

Και υπογραμμίζει ότι «αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις, χωρίς ταξικό πρόσημο, που μπορούν να ωφελούν ταυτόχρονα τους θύτες και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γι΄ αυτό και ο δρόμος της σύγκρουσης των εργαζομένων με τον πραγματικό αντίπαλό τους, την άρχουσα τάξη, είναι μονόδρομος».

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.