Νέα υποχώρηση 3% για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

Συνεχίζεται η πτώση για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, γεγονός που προκαλεί «πονοκεφάλους» στη γειτονική Τουρκία.

Τη Δευτέρα (27/8), υποχώρησε κατά 3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, μετά από την αργία της περασμένης εβδομάδας, πληττόμενη από τη συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με το διπλωματικό ρήγμα με την Ουάσιγκτον για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα.

Με τη σημερινή διολίσθησή της στην εγχώρια αγορά, η λίρα καταγράφει πτώση 38% φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τη μοίρα του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Από το… κακό στο χειρότερο η τουρκική λίρα

Με την ισοτιμία του δολαρίου να είναι γενικά ενισχυμένη, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 6,19 λίρες ανά δολάριο από 6 δολάρια την Παρασκευή, όταν ολοκληρώθηκε η αργία για την ισλαμική γιορτή Ιντ αλ-αντχά, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τις 6,18 λίρες. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, μετά την οποία αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στις 16.30 (ώρα Ελλάδας).

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε πριν από την αργία, ο Αλμπαϊράκ διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Τουρκία θα αναδυθεί ισχυρότερη από την κρίση, επιμένοντας ότι τράπεζες της χώρας είναι υγιείς και σημειώνοντας ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να προσφέρουν ρευστότητα, αν χρειασθεί.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στην Τουρκία θα ανακοινωθούν την επόμενη Δευτέρα και η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει στις 13 Σεπτεμβρίου, έχοντας αφήσει τα επιτόκια σταθερά στην τελευταία συνεδρίασή της, κόντρα στις προσδοκίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ