Νέος ξενώνας φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη από την Άρσις

Ένας νέος ξενώνας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από την Άρσις, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων η Άρσις επισημαίνει πως πρόκειται για την τρίτη δομή προσωρινής φιλοξενίας ανήλικων σε ξενοδοχεία που εγκαινίασε ο φορέας το 2018 σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι δυο πρώτες λειτουργούν σε Γιάννενα και Κοζάνη και φιλοξενούν παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 χρόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα παιδιά κατάγονται από το τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, που εκτείνεται νότια από τη Σαχάρα και συγκεκριμένα Γουϊνέα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κονγκό, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Καμερούν, Ανγκόλα, Μάλι, Μπουρούντι, Ακτή Ελεφαντοστού και Σιέρρα Λεόνε. Όλα τους έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της φτώχειας ή εμφύλιων συρράξεων.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό της ΑΡΣΙΣ αφορούν ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική στήριξη των φιλοξενουμένων και την εξασφάλιση των βασικών για τη διαβίωσή τους αγαθών. Ειδικότερα, παρέχονται ιατρική βοήθεια (σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου), ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική βοήθεια και πληροφόρηση, νομική συνδρομή, εκπαιδευτικές και κοινωνικοπολιτιστικές δράσεις, καθώς και κάλυψη όλων των αναγκών τους σε σίτιση, ένδυση και ατομική υγιεινή.

Συνολικά η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα τρεις δομές προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων σε ξενοδοχεία, έξι ξενώνες μόνιμης φιλοξενίας για ανήλικα προσφυγόπουλα και πέντε εξειδικευμένες προσωρινές δομές φιλοξενίας σε προσφυγικούς καταυλισμούς (safe zone).