Νέο χτύπημα της Αστυνομίας στα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών

Συνολικά 48 συλλήψεις μελών του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν ναρκωτικά στη χώρα, πραγματοποίησαν οι αρχές της χώρας.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγαν στην Τσιάπας, μια Πολιτεία στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μεξικού, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πολιτειακός εισαγγελέας.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της τοπικής αστυνομίας, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων.

«Συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς τη Γουατεμάλα», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Χαβιέρ Λόπες Γκονσάλες, ο εισαγγελέας της παραμεθόριας Πολιτείας.

Αρχικά συνελήφθησαν δέκα άνδρες στην Τούστλα Γκουτιέρες, την πρωτεύουσα της Τσιάπας.

Τα άλλα 38 μέλη του καρτέλ συνελήφθησαν στην Κομαλάπα, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Ο εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι η συμμορία δεν δρα στην Τσιάπας.

Το καρτέλ Νέα Γενιά, το οποίο λυμαίνεται την Πολιτεία Χαλίσκο, στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, θεωρείται μια από τις ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα μετά τη σύλληψη των ηγετών άλλων ισχυρών συμμοριών, όπως το Σιναλόα, που διοικούσε επί 25 χρόνια ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Η δίκη του Γκουσμάν αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Τα μεξικάνικα καρτέλ των ναρκωτικών, ανάμεσά τους και το Σιναλόα, έχουν επεκτείνει εδώ και χρόνια τη δράση τους και εκτός των συνόρων του Μεξικού, μεταξύ άλλων ιδίως στη Γουατεμάλα.