INTIME

ΝΔ: «Η εικόνα της Αριστοτέλους είναι ντροπή!»

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ που βρέθηκαν σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκης και είδαν την εικόνα που παρουσιάζει με τους μετανάστες να στοιβάζονται έξω από το αστυνομικό τμήμα, περιμένοντας τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, οι Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, επισκέφθηκαν το αστυνομικό τμήμα, συναντήθηκαν με τον διοικητή και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί με την αναμονή των μεταναστών μέχρι να συλληφθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των στοιχείων τους.

«Είναι ντροπή! Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στέλνει και πάλι αρνητικές εικόνες στο εξωτερικό σε ότι αφορά το προσφυγικό κι ενώ έχει πάρει ένα κάρο χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακούφιση όλων αυτών των ανθρώπων» σημείωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επαναδιατύπωσαν το πλάνο του κόμματός για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, επαναπροώθηση των μεταναστών – προσφύγων και την ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων για την παροχή ασύλου.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τις σημερινές εικόνες ντροπής, τόσο έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είπε πως  «η απελπιστική κατάσταση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μεταφέρεται, με ταχύτητα, και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και οι εικόνες ντροπής από τα hot-spots της κυβερνητικής ανικανότητας έφθασαν, σήμερα, μέχρι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Καλούμε τον κ. Βίτσα να αφήσει τις δηλώσεις και να δει, επιτέλους, την πραγματικότητα της πολιτικής του».

Ειδικά για το ζήτημα που έχει προκύψει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από τους κ. Κώστα Γκιουλέκα, Σάββα Αναστασιάδη, Θεόδωρο Καράογλου, και την κ. Έλενα Ράπτη επισκέφθηκε την πλατεία Αριστοτέλους, η οποία έχει μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, και έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις (on camera):

Κώστας Γκιουλέκας: «Επισκεφθήκαμε σήμερα την πλατεία Αριστοτέλους, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο καταυλισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Αυτό που γινόταν στην Μόρια, αυτό που γινόταν στα Διαβατά, τώρα συμβαίνει και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Απελπισμένοι άνθρωποι μεταφέρονται από διακινητές στο κέντρο της πόλης και ζητούν από τις αρχές να συλληφθούν. Η αστυνομία έχοντας προφανώς άλλες εντολές αρνείται να τους συλλάβει. Η τραγική αυτή εικόνα της κεντρικής πλατείας της πόλης αντικατοπτρίζει την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Παρά το γεγονός ότι έχει πάρει έναν πακτωλό χρημάτων δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι προτεραιότητά μας η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας. Με άμεση ενίσχυση και της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και της ακτοφυλακής. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουν οι επαναπροωθήσεις των παράτυπων μεταναστών, όπως προβλέπεται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν άμεσα στις χώρες προέλευσης τους αλλά και όσοι μένουν στην Ελλάδα θα ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους. Είναι ντροπή αυτή η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό το αίσχος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση μιας αποθήκης ψυχών!».

Ο Σάββας Αναστασιάδης από την πλευρά του είπε πως «από την κουβέντα που είχαμε, καταλάβαμε ότι αδυνατεί η αστυνομία να τους συλλάβει. Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι το κράτος κατελύθη. Τι θα πει αδυνατεί η αστυνομία να τους συλλάβει; Προφανώς υπάρχει άνωθεν εντολή. Η αιτιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι κράτησης. Αυτό είναι αδιανόητο για μια ευνομούμενη χώρα. Να επικαλείται η χώρα και οι αρχές ότι δεν υπάρχουν χώροι κράτησης και να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αυτή η κατάσταση, αυτή η τραγική εικόνα που βεβαίως δεν μένει μόνο εδώ, πηγαίνει σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο Θόδωρος Καράογλου είπε ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης αντανακλάται στη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος. Για αυτό ζητούμε αυστηρή φύλαξη των συνόρων σε συνεργασία με την ΕΕ, διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών, φύλαξη παράνομων μεταναστών σε κέντρα κλειστού τύπου για να μην μπορούν ανεξέλεγκτα να κινούνται στην Ελλάδα και επίσπευση διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται».

Με τη σειρά της η Έλενα Ράπτη τόνισε πως «η εικόνα προσφύγων κατασκηνωτών στην Πλατεία Αριστοτέλους καθρεφτίζει την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα μεγάλο ζήτημα με κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις. Η εικόνα ανθρώπων σε απόλυτη εξαθλίωση, εδώ, στη Μόρια και όπου αλλού, μας προσβάλλει ως χώρα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κοινωνία μας έχει επανειλημμένα αποδείξει τη φιλανθρωπία της απέναντι στους πρόσφυγες. Κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη ντροπή της Πλατείας Αριστοτέλους. Αλλά και όλοι πρέπει να αντιληφθούμε πως οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση οφείλει να λύσει το πρόβλημα άμεσα. Αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί πως η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη προσφύγων που τη μισθώνει με τον μήνα».

Ξεκίνησε η αναχώρηση των προσφύγων

Από τις 16:00 το μεσημέρι, οι πρώτοι πρόσφυγες κυρίως οικογένειες έχουν ανεβεί στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στα Διαβατά, ενώ, μεγάλος αριθμός προσφύγων ωστόσο ακόμα διαβουλεύεται

Οι υπεύθυνοι που βρίσκονται στο σημείο τους διαβεβαιώνουν ότι θα βρίσκονται σε ελεγχόμενο μέρος και φυλασσόμενοι από την ΕΛΑΣ και σε 3-4 μέρες θα τους δοθούν τα έγγραφα που ζητάνε.

Δείτε επίσης: ΒΕΘ: Η Αριστοτέλους δεν είναι ευκαιριακό hot spot