ΝΔ προς Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου: «Δώστε εξηγήσεις για τη σύμβαση εργασίας

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου οι βουλευτές Γιάννης Βρούτσης, Θεόδωρος Καράογλου και Νότης Μηταράκης σημειώνουν ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, που διαμορφώνουν το βασικό πλαίσιο συνεννόησης εργαζομένων και εργοδοτών.

Την ίδια ώρα όμως το Υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει αυθαίρετα και τροποποιεί μονομερώς και χωρίς καμία ειδοποίηση, τη συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της ΕΑΒ και των εργαζομένων της επιχείρησης, όπως οι τελευταίοι και η ΓΣΕΕ καταγγέλλουν.

Αναλυτικά αναφέρεται πώς «Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ και του σωματείου των εργαζομένων, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπεγράφη στις 12.10.2017 και αναρτήθηκε στην ΕΡΓΑΝΗ στις 25.5.2018 (7 μήνες περίπου αργότερα), υπέστη ουσιώδη μεταβολή από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αυθαίρετη, παράνομη, παραβιάζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχαν ήδη επιτευχθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και δεν έχει προηγούμενο, τονίζουν και προσθέτουν:

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους, η ΣΣΕ υπέστη τροποποίηση στο τελευταίο εδάφιό της, αλλοιώνοντας την επιτευχθείσα συμφωνία, καθώς στην αρχική διατύπωσή της, η νέα ΣΣΕ λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις προηγούμενες.

Με χειρόγραφη παρέμβασή τους, ο ΥΠΟΙΚ και ο Αν. ΥΠΟΙΚ καταργούν τις προβλέψεις των παλαιότερων ΣΣΕ.

  • Επειδή η πρωτοφανής αυτή ενέργεια της κυβέρνησης παραβιάζει τις ΣΣΕ και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων
  • Επειδή το ΥΠΟΙΚ έδρασε μονομερώς, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα σε μια διαδικασία που αφορούσε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ και μάλιστα σε ένα ήδη διαμορφωμένο κείμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας
  • Επειδή έχουν παρέλθει 9 μήνες σχεδόν και οι ηγεσίες ΥΠΟΙΚ και Υπουργείου Εργασίας αρνούνται ακόμα και να συναντήσουν τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, αλλά και να απαντήσουν στις εις βάρος τους καταγγελίες.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Υπήρξε μονομερής παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά μάλιστα την υπογραφή του από τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς καν να ενημερώσει αυτούς ως άμεσα ενδιαφερόμενους;

2. Το Υπουργείο Εργασίας γνώριζε για την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και ποια η θέση του επ’ αυτού;

3. Γιατί αρνούνται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να συναντήσουν τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ και γιατί δεν απαντούν στις μέχρι σήμερα σοβαρές καταγγελίες;