Νικαράγουα: Έκκληση του ΓΓΑ του ΟΗΕ για τερματισμό της βίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στη Νικαράγουα, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 270 άνθρωποι τους τελευταίους τρεις μήνες, και να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει αμέσως η βία και να επαναληφθεί ο εθνικός διάλογος, διότι μόνο μια πολιτική λύση είναι αποδεκτή για τη Νικαράγουα», τόνισε ο Γκουτέρες στο Σαν Χοσέ, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, τον Κάρλος Αλβαράδο.

«Μια θεμελιώδης ευθύνη κάθε Κράτους είναι η προστασία των πολιτών του, και αυτή η βασική αρχή δεν μπορεί να ξεχνιέται, πάνω απ’ όλα όταν έχουμε δυστυχώς έναν αριθμό θανάτων που προκαλεί απόλυτο σοκ», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του νικαραγουανού προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα είναι αντιμέτωπη εδώ και τρεις μήνες με ένα κύμα διαδηλώσεων με κεντρική απαίτηση την αποχώρησή του από την εξουσία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Πάνω από 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που καταστέλλονται βίαια από τις αρχές.

Ο Γκουτέρες βρισκόταν τη Δευτέρα στην Κόστα Ρίκα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο από την ίδρυση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Σαν Χοσέ.

Δεκατρείς χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν επίσης νωρίτερα τη Δευτέρα με κοινή τους ανακοίνωση «τον άμεσο τερματισμό των πράξεων βίας» στη Νικαράγουα. Καταδίκασαν την «καταστολή» των αρχών εναντίον των φοιτητών και των πολιτών και αξίωσαν «τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων».

Η ανακοίνωσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται μέχρι σήμερα Τρίτη το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σε δική του ανακοίνωση τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε από τον πρόεδρο Ορτέγα να ικανοποιήσει αμέσως το αίτημα των διαδηλωτών για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Ορτέγα δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο και έχει καλέσει την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νικαράγουα για να επαληθεύσει τη διαβεβαίωσή του ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε νέα ανάφλεξη της βίας στη Νικαράγουα, με αστυνομικούς και φιλοκυβερνητικούς να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πόλεων που ελέγχουν αντιπολιτευόμενοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων των επεισοδίων του τελευταίου τριμήνου στη χώρα είναι ο βαρύτερος από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ