INTIME

Νικολόπουλος: Οι «εγκληματίες της Energa» και το «κοκαλάκι της νυχτερίδας»

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την υπόθεση της Energa και την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, που έχει «ξεσηκώσει θύελλα αντίδρασης στην κοινή γνώμη και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά».

Στην ερώτησή του ο Νίκος Νικολόπουλος σημειώνει ότι από την αρχή της αποκάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης, το 2013, η εντύπωση που διαμορφώθηκε στην ελληνική κοινωνία είναι ότι υπήρχαν «δάκτυλοι» που ήθελαν τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου εκτός φυλακής, με τις φήμες να οργιάζουν ότι τυγχάνουν ισχυρής προστασίας από πανίσχυρα συμφέροντα.

«Οι ποινές που καταλογίστηκαν στους καταχραστές του Δημοσίου χρήματος ήταν ποινές χάδι. Ποινές, εξαιρετικά δυσανάλογες με τις αντίστοιχες ποινές που καταλογίζονται σε απλούς πολίτες που από οικονομική αδυναμία, αφού καταστράφηκαν από την Κρίση, αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και ως “καταχραστές” τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης πολλών ετών. Φαίνεται όμως ότι οι απλοί πολίτες δεν έχουν “το κοκαλάκι της νυχτερίδας” που έχουν οι εγκληματίες της Energa που καταχράστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, υπό την ανοχή (στα όρια της προστασίας) της Πολιτείας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής, σημειώνοντας και πως «οι υπερασπιστές των κατηγορούμενων ήσαν πρωτοκλασάτα στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Θολή η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου»

Ο Νίκος Νικολόπουλος χαρακτηρίζει την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου ως «θολή», τονίζοντας πως έγινε με την πρώτη σχετική αίτηση που υπέβαλλε ο κρατούμενος και στηρίχτηκε στο «νόμο Παρασκευόπουλου» που αφορά την αποφυλάκιση προσώπων που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας.

«Οι Πολίτες εμβρόντητοι διαπιστώνουν ότι ένας κατηγορούμενος για σοβαρότατα εγκλήματα, που έγινε γνωστός για τη χλιδάτη ζωή στηνΜύκονο και τα πάρτι με αμέτρητο αριθμό καλεσμένων (όλα με τα χρήματα που είχε καταχραστεί από το Δημόσιο) έκανε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ και έγινε αμέσως δεκτή. Ένας κατηγορούμενος που έχει κριθεί πρωτόδικα ένοχος για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο και για ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας…» προσθέτει ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι προκαλεί τεράστιες απορίες το γεγονός ότι επιτράπηκε η αποφυλάκιση ενός τέτοιου κρατούμενου «με ένα χαρτί από Δημόσιο γιατρό, χωρίς να επιληφθούν επιτροπές με αρμόδιους γιατρούς που θα εξετάσουν με μεγάλη προσοχή τον ασθενή»

«Βουίζει η Κοινή Γνώμη ότι η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά ελαστική στους διάσημους και στους πλουσίους όταν τίθεται θέμα υγείας ως προϋπόθεση ευνοϊκής μεταχείρισης αυτών» αναφέρει επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής, θυμίζοντας και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη.

Αυτά που ζητά, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νικολόπουλος είναι τα εξής:

Να γίνει γνωστή με ακρίβεια η απόφαση αποφυλάκισης και οι τυχόν όροι που περιλαμβάνει, καθώς και η διαδικασία που επακριβώς ακολουθήθηκε για να διαπιστωθεί η κατά 67% αναπηρία του κ. Φλώρου.

Να γίνει γνωστό, πότε εξετάσθηκε, από ποιους γιατρούς, ποιες επιτροπές συνεδρίασαν και πότε για να εξετάσουν την υπόθεση, με ποια απόφαση ιατρικής επιτροπής εγκρίθηκε η αναπηρία του και με ποια ακριβώς αιτιολογία

Να παρουσιαστεί πλήρης λίστα των κρατούμενων που έχουν αποφυλακιστεί τα τελευταία 5 χρόνια για λόγους υγείας

Να καταστεί σαφές εάν ο κατηγορούμενος έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί εκ νέου με την επιχειρηματικότητα και εάν ναι, πως διασφαλίζει η Πολιτεία ότι δεν θα επαναλάβει αδικήματα, αντίστοιχα για αυτά που καταδικάστηκε.