Ντι Μάιο: «Δεν υπάρχει “σχέδιο Β” στην Ιταλία – “Τελειώνει“ η Ευρώπη»

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η δήλωση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργού Εργασίας της Ιταλίας, έγινε στον απόηχο της επιστολής του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

«Δεν υπάρχει “σχέδιο Β”»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ.

Ο κ. Ντι Μάιο επέμεινε ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγόρησε τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Για τις αγορές

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» δήλωσε ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό -τόνισε- «δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».

Χθες Σάββατο, αναφερόμενες στην επιστολή της Κομισιόν, ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας La Repubblica το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της -την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβκσις- εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της Ε.Ε., κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή, κατά το δημοσίευμα. Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%, με βαθμιαία μείωση κατά τα επόμενα έτη. Προβλέπεται ότι το σχετικό ποσοστό θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021.