«Νόμιμες» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού λέει το Κρεμλίνο

Άμεση ήταν η τοποθέτηση του Κρεμλίνου, σε σχέση με το ζήτημα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, στην χερσόνησο της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες του ρωσικού στρατού συνάδουν πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Την άποψη αυτή, εξέφρασε ο Ρώσος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ενώ τόνισε ότι τα ουκρανικά πλοία γνώριζαν ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.