Μειώσεις 35% στις νέες κύριες συντάξεις

Μειωμένες κατά 35% θα είναι οι κύριες συντάξεις που θα προκύψουν από τον νέο υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση μετά την εφαρμογή του νόμου, στις 12 Μαΐου 2016. 

Όπως μεταφέρει το «Βήμα» η καταγραφή των νέων συντάξεων που έγινε από τους πανεπιστημιακούς Σ. Ρόμπολη και Β. Μπέτση δείχνει την κατακόρυφη μείωση που επιφέρει ο νόμος στο σύνολο των συντάξεων.

Εάν μάλιστα αφαιρεθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ για τους οποίους δεν προβλέπεται επανυπολογισμός των συντάξεών τους, στους υπόλοιπους συνταξιούχους το 65% θα υποστεί μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 3 συντάξεις τον χρόνο.

Οι ανισότητες που δημιουργούνται

Μεγάλες είναι οι ανισότητες και οι αδικίες που προκαλούν οι περικοπές των συντάξεων, κυρίως σε βάρος όσων ασφαλισμένων καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια. Υπάρχουν για παράδειγμα ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που θα υποστούν μεγάλες μειώσεις.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Αρκετές είναι οι κατηγορίες που θα υποστεί μειώσεις στις συντάξεις, με τη μέση μείωση να εκτιμάται στο 12 με 16%. Συνολικά μάλιστα έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και το 30% έως 35%.

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες (30% έως 35%) θα έχουν οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

 

  • Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
  • Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
  • Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.