Ν. Κοτζιάς: «Θέλουμε εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας»

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά το διήμερο της συμμετοχής τους στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα του είχε ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους από την τουρκική φρεγάτα, καλώντας τους ομολόγους του να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αντιδρώντας όποτε αυτό χρειαστεί. «Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου» εξήγησε, ευχαριστώντας τα ευρωπαϊκά όργανα για το γεγονός ότι καταδίκασαν την επικίνδυνη ενέργεια της Άγκυρας.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ανέλυσε τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξή της στην Ε.Ε. θα είναι εφικτή εξευρωπαΐζοντας τη γειτονική χώρα.

Οι εξωτερικοί παράγοντες και ο πόλεμος στη Συρία

Με αφορμή την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε επίσης τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα για τη Συρία, υπενθύμισε τις τοποθετήσεις του το 2015, ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει, διότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που παρεμβαίνουν και τον τροφοδοτούν με μέσα και προσωπικό -γεγονός που είναι εμφανές μετά από τρία χρόνια, όπως είπε.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της ΕΕ προς την περιοχή αυτή και χαιρέτισε τη σημασία που αποδίδεται στην εκπλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων κριτηρίων από πλευράς των υποψηφίων. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να τίθεται μόνο το θέμα της προετοιμασίας των προς ένταξη χωρών, αλλά και της προετοιμασίας της ίδιας της ΕΕ για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία της την επαύριον μιας μελλοντικής διεύρυνσης. Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πτυχές θεσμικού χαρακτήρα αλλά και χρηματοδότησης, είπε.

Συζήτηση ουσίας για το μέλλον της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε την ανάγκη να γίνει μία συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ ως προς την εμβάθυνση παράλληλα με την διεύρυνσή της. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει προσεχώς μία διάσκεψη με τις ευρωπαϊκές χώρες του Βίσεγκραντ, τα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ  και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων με αντικείμενο συζήτησης  το μέλλον της Ευρώπης. Κάνοντας μία αναφορά στην ελληνική εμπειρία από τις διευρύνσεις της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το συμπέρασμα από όλες τις προηγούμενες διευρύνσεις συνίσταται στο ότι εκτός από την εναρμόνιση της κάθε υποψήφιας χώρας, πρέπει να οικοδομηθούν και οι μεταξύ τους σχέσεις ώστε να αποφευχθούν οι ανταγωνισμοί.

Τέλος, σε ειδική αναφορά στους όρους της διεύρυνσης της ΕΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να περιλαμβάνεται και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ