Ξεκίνησε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Άρχισαν σήμερα οι προετοιμασίες για μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, προβάλλοντας εικόνες από λεωφορεία που αναχωρούν από την φυλακή του Λεφόρτοβο στη Μόσχα και ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι αυτοί έφτασαν στο αεροδρόμιο.

“Τα λεωφορεία αναχώρησαν από τη φυλακή του Λεφόρτοβο στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια ανταλλαγή κρατουμένων”, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το δίκτυο πληροφόρησης Rossiya 24. Ανταποκριτές του AFP είδαν δύο οχήματα με φιμέ τζάμια να αναχωρούν υπό αστυνομική προστασία από την φυλακή αυτή υψίστης ασφαλείας.

Λίγο αργότερα το δίκτυο αυτό μετέδωσε ότι τα λεωφορεία αυτά έφτασαν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ένα τμήμα του οποίου χρησιμοποιείται για τις κυβερνητικές πτήσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη μια προσεχή “μεγάλη” ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα γινόταν.

Το μέτρο αυτό, είχε σημειώσει, θα αποτελέσει “ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων” μεταξύ των δύο χωρών, μετά την άνοδο στην εξουσία στην Ουκρανία του πρώην ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Μάιο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται το AFP, το Κίεβο και η Μόσχα προχωρούν στην ανταλλαγή 70 κρατουμένων, στην πρώτη ανταλλαγή που γίνεται σε αυτό το εύρος μεταξύ των δύο χωρών από το 2014 που άρχισε η κρίση μεταξύ τους. Η επιχείρηση αυτή αφορά 35 κρατούμενους από την κάθε πλευρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των κρατουμένων αυτών βρίσκονται οι 24 Ουκρανοί ναύτες του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που είχαν συλληφθεί πέρυσι από τη Ρωσία, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο δικηγόρος τους Νικολάι Πολοζόφ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.