Ξεκινά η καταβολή των αποζημίωσεων στους ροδακινοπαραγωγούς

Από σήμερα ξεκινούν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών σε Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη, Λάρισα και Φλώρινα, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, καταβάλλοντας σήμερα αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές βροχοπτώσεις» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών».

Οι ενισχύσεις αφορούν ζημιές που σημειώθηκαν σε εκτάσεις 94.412 στρεμμάτων καλλιεργειών ροδάκινων (επιτραπέζιων και βιομηχανικών) και νεκταρινιών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Το ποσό της ενίσχυσης

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χθες, Πέμπτη 26 Ιουλίου, το ύψος των αποζημιώσεων ανέρχεται για τα επιτραπέζια ροδάκινα στα 115 ευρώ ανά στρέμμα, για τα βιομηχανικά ροδάκινα στα 65 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για τα νεκταρίνια η ενίσχυση ορίζεται σε 120 ευρώ ανά στρέμμα.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες και έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης, ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2017 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ροδάκινων (επιτραπέζιων ή και βιομηχανικών) ή και νεκταρινιών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ