Ξεκινά σήμερα αλλά με προβλήματα ο μειωμένος ΦΠΑ

Αλαλούμ με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% που ξεκινά από σήμερα.

Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα ισχύσει σε βασικά είδη διατροφής και στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Παράλληλα από το 13% στο 6% ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Η πολυσέλιδη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό, αν και αποδεικνύει ότι ακόμα και οργανωμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ή ακόμα περισσότερα μαγαζιά στην επαρχία και απομονωμένα χωριά ή νησιά) έκαναν λάθη στο πώς θα τιμολογούν από Δευτέρα τα προϊόντα τους.

Γενικά μειώσεις (από 24% σε 13% ΦΠΑ) θα πρέπει να δουν οι καταναλωτές σε αρκετά είδη μαναβικής, μπακαλικής και ζαχαροπλαστικής όπως:

– Δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτες, κριτσίνια

– Ζυμαρικά (όχι στα απλά μακαρόνια που είχαν και πριν 13% ΦΠΑ αλλά στα πιο «ντελικατέσεν» με διάφορα χρώματα ή γεύσεις)

– Ψωμιά (στα ειδικής παρασκευής και όχι στον απλό χωριάτικο)

– Ψάρια (στα αλίπαστα και επεξεργασμένα που είχαν 24% αντί 13% που είχαν τα υπόλοιπα)

– Καφές, τσάι, χυμοί φρούτων και λαχανικών

Ποτά και ροφήματα παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 24%

Συγκεκριμένα δεν μειώνονται στο 13% οι καταναλώσεις σε μαγαζιά αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών.

Οι χυμοί φυσικοί και σε κουτί, αλλά και οι καφέδες στις καφετέριες, το τσάι, το χαμομήλι, η σοκολάτα. Ωστόσο για ντελίβερι τυποποιημένων χυμών ισχύει ΦΠΑ 13%, ενώ το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Η ίδια εγκύκλιος όμως αποκαλύπτει και «παγίδες»

Στο 13% βρίσκεται το φυσικό μέλι , αλλά «επισημαίνεται ότι η κλάση αυτή περιορίζεται στο μέλι που λαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από μέλισσες ή από άλλα έντομα, έστω και με κομμάτια κηρήθρας ή ολόκληρη κηρήθρα, χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας, καθώς και μείγματα φυσικών μελιών διαφορετικών τύπων (π.χ. ανθέων, θυμαριού, πεύκου, κλπ.). Αντίθετα, τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, κλπ., υπάγονται στη Δ.Κ. 2106, στην οποία εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%».

Στην περίπτωση που ο βασιλικός πολτός παρουσιάζεται σε κάψουλες ή σε χάπια, τότε κατατάσσεται στη δασμολογική κλάση 2106 του Δασμολογίου (ΦΠΑ 24%).

Τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, εξαιρούνται και επομένως εξακολουθεί να υπάγεται σε ΦΠΑ 24%.

Τα ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κλπ. εξαιρούνται και εξακολουθεί να εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%.

Παραμένουν στο 24% τα φυτικά και λοιπά ροφήματα μη ζωικής προέλευσης με τον εμπορικό προσδιορισμό «γάλα», όπως π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού, κλπ.

Τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά κλπ. επίσης στο 24%.

Διπλός ΦΠΑ

Αγώνας δρόμου για σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, καφέ και εστιατόρια για να αλλάξουν τις τιμές, σε έναν μήνα με «διπλό» θα λέγαμε ΦΠΑ, αφού ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν με 24%, από σήμερα μεταπωλούνται με νέο μειωμένος ΦΠΑ 13%.

Ακόμα και στα ξενοδοχεία, αν κάποιος μπήκε χθες και κάνει check out σήμερα, πληρώνει το νέο μειωμένο ΦΠΑ.