Ξεσκεπάστηκε κύκλωμα διαδικτυακής απάτης

Δικογραφία σε βάρος δύο αντρών 27 και 35 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων απάτης πολιτών μέσω διαδικτύου.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 31 υποθέσεις απάτης και συγκεκριμένα 18 για την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, 3 για τη χορήγηση δανείων και 10 για την εκμίσθωση (ανύπαρκτων) καταλυμάτων.

Χθες Πέμπτη εντοπίστηκε στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο 35χρονος και συνελήφθη κατόπιν σχετικού εντάλματος σύλληψης.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση και κατόπιν ενδελεχούς διαδικτυακής –ψηφιακής έρευνας, οι δυο δράστες είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2016, συμμορία με σκοπό τη διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλίσουν αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Πώς δρούσαν

Συγκεκριμένα οι δράστες με διαφορετικές μεθοδολογίες δράσης κάθε φορά αναρτούσαν στις ψευδείς αγγελίες για:

* πώληση ηλεκτρονικών συσκευών,

* χορήγηση δανείων και

* εκμίσθωση (ανύπαρκτων) καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη περίπτωση, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας απατηλές αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, εξαπατώντας υποψήφιους αγοραστές που κατέβαλαν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν, χωρίς να παραλάβουν ποτέ την παραγγελία τους.

Στην δεύτερη περίπτωση οι δράστες, αναρτούσαν ψευδείς αγγελίες για χορήγηση δανείων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πείθοντας τους ενδιαφερόμενους να τους αποστείλουν δικαιολογητικά (δελτία ταυτότητας, εκκαθαριστικά σημειώματα, κάρτες τραπεζών κ.λπ.), τα οποία στη συνέχεια, με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων χρησιμοποιούσαν για την έκδοση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ενώ παράλληλα αποσπούσαν ποσά από τις τραπεζικές κάρτες.

Στην τρίτη περίπτωση αναρτούσαν σε ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας, απατηλές αγγελίες για την εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποσπώντας χρηματικά ποσά και τα στοιχεία καρτών από πολίτες που επιθυμούσαν τα διαμείνουν σε αυτά.

Συνελήφθη ένας 35χρονος για την υπόθεση

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 35χρονος, μετά από απατηλή συναλλαγή, εκμεταλλευόμενος τη ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων, προσποιούνταν υπάλληλο πιστωτικού ιδρύματος και με το πρόσχημα του εντοπισμού ανεπιθύμητων συναλλαγών, αποσπούσε στοιχεία πρόσθετης τραπεζικής κάρτας, με σκοπό την περαιτέρω οικονομική ζημιά και την εξαπάτηση του θύματος.

Επίσης προέβαινε στη δημιουργία ψηφιακών “πορτοφολιών”, χρησιμοποιώντας για ταυτοποίηση έγγραφα τρίτων ατόμων που είχε αποσπάσει από τα θύματα, χρεώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιστωτικές και χρεωστικές τραπεζικές κάρτες τους.

Σημειώνεται ότι, οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν στην πλειοψηφία τους συνδέσεις που εκδόθηκαν σε στοιχεία ταυτότητας τρίτων προσώπων με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων.

Συνολικά απέσπασαν περισσότερα από 117.000 ευρώ

Οι δράστες από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018, κατάφεραν να αποσπάσουν μέσω απατηλών συναλλαγών χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 117.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε ο 35χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ ο 35χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Για καταγγελίες διαδικτυακής απάτης δείτε παρακάτω:

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

* Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88 * Στέλνοντας e-mail: [email protected]

* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

* Μέσω της σελίδας στο Facebook Cyberalert * Μέσω της ιστοσελίδας www.cyberalert.gr

* Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

* Μέσω Instagram: «@Cyberalert.gr»