Οι αμερικανικές μπίζνες του Αλέξη Τσίπρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η σημερινή (Παρασκευή) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος στις 17.15 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση και μετά από το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συνιστά αδιαμφισβήτητο μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της η μεγάλη παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων κι αξιωματούχων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έμειναν στο συμβολισμό της τιμώμενης χώρας, αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ρος θα μπουν στο τραπέζι τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει κι ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις start ups.

Άλλωστε στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση τα καινοτόμα εγχειρήματα, καθώς είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία- 120 στο σύνολο – startups που φιλοξενούνται στο περίπτερο 12, με τίτλο Digital Greece.

Θα υπάρξει, επίσης, συνάντηση και Ρος- Δραγασάκη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική κι εμπορική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα- Τραμπ στο Λευκό Οίκο με απόφαση των δύο ηγετών και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά φυσικά και οι επόμενες ενέργειες.

Επαφές και με CEO’s

Ο κ. Τσίπρας θα έχει, επίσης, επαφές με στελέχη και CEO’s μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας, το χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση κι αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το παρών στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.