Οι Βρετανοί σπεύδουν να γίνουν… Γερμανοί λόγω Brexit

Γερμανοί πολίτες «τρέχουν» να γίνουν πολλοί Βρετανοί, λόγω του επικείμενου Brexit. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο αριθμός των κατόχων βρετανικών διαβατηρίων που απέκτησαν γερμανική υπηκοότητα το περασμένο έτος κατέγραψε αύξηση 162%, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/5) το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 7.500 Βρετανοί πήραν γερμανική υπηκοότητα το 2017, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 361%!

Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία, περίπου 10.400 πολίτες από τη Βρετανία έσπευσαν να πολιτογραφηθούν Γερμανοί, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με εκείνον των προηγούμενων 15 ετών, από το 2000 ως το 2015.

Το Brexit αλλάζει τα δεδομένα

«Ο συσχετισμός με το Brexit είναι προφανής», ανακοίνωσε το Γραφείο, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην οποία χορηγήθηκε γερμανική υπηκοότητα το 2017, μετά τους σχεδόν 15.000 Τούρκους που έγιναν Γερμανοί πολίτες.

Ακόμη δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια συμφωνία για το Brexit, παρά το γεγονός ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οριστεί για το Μάρτιο του 2019. Εύλογα,  πολλοί Βρετανοί ανησυχούν ότι θα χάσουν το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία χαίρει μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου ανάπτυξης και μιας χαμηλής σε επίπεδα ρεκόρ ανεργίας.

Οι προϋποθέσεις για τη γερμανική υπηκοότητα

Οι Βρετανοί χρειάζεται συνήθως να έχουν ζήσει στη Γερμανία οκτώ χρόνια προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια για να πάρουν τη γερμανική υπηκοότητα. Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και οι αιτούντες μπορούν να έχουν διπλή υπηκοότητα όσο η Βρετανία εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που πήραν τη γερμανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά 1,7% πέρυσι σε 112.200, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν ανέλθει ποτέ από το 2013.