Οι ειδικοί συμφωνούν: Αποϊδρυματοποίηση τώρα

Οι ειδικοί συμφωνούν: Αποϊδρυματοποίηση τώρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου (27 Νοεμβρίου) και των σεμιναρίων (26 και 28 Νοεμβρίου) που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος SASCA «Κακοποίηση και Ιδρύματα– Κακοποίηση από τα Ιδρύματα» στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

To συνέδριο τίμησε επίσης με την παρουσία της η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη-Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, κυρία Θεώνη Κουφονικολάκου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την έρευνα SASCA, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποϊδρυματοποίησης των υπηρεσιών παιδικής προστασίας και ενίσχυσης των κοινοτικών υπηρεσιών προστασίας παιδιού και οικογένειας στην χώρα μας.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας SASCA αναδεικνύεται πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα θυματοποιούνται συχνότατα εκ νέου σωματικά, ψυχολογικά ή και σεξουαλικά στους χώρους εκείνους που υποτίθεται ότι τοποθετούνται για την προστασία τους ενώ όταν μεγαλώνοντας εξέρχονται από αυτούς έχουν να αντιπαλέψουν πλήθος ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Τα σωρευμένα τραύματα που κουβαλούν μέσα τους σε συνδυασμό με την έλλειψη συστηματικής φροντίδας, πλαισίωσής τους και στήριξής τους στην ζωή έχουν πολλές φορές διά βίου συνέπειες στην μετέπειτα πορεία τους.

Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την αναγνώριση των παιδιών ή ενηλίκων που μεγάλωσαν σε ιδρυματικά πλαίσια ως μιας ομάδας που καθώς θυματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά από το γεγονός αυτό χρήζει της ανάλογης προστασίας και αποκατάστασης από την κοινωνία.

Η κυρία Μαίρη Θεοδωροπούλου (Κέντρο Ερευνών «Ρίζες») μοιράστηκε μαζί μας μαρτυρίες ατόμων που είχαν δύσκολες εμπειρίες από τη διαβίωσή τους σε πλαίσια κλειστής φιλοξενίας και οι κύριοι Μενέλαος Τσαούσης (Πρόεδρος ΚΕΑΤ) και Παναγιώτης Κακίτσης (Προϊστάμενος Εξωτερικών Οικοτροφείων Ιδρύματος Χατζηκώνστα) αναφέρθηκαν στην πορεία μιας σειράς ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια και των σύγχρονων προκλήσεων όπως αυτά εγκαταλείψουν παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας μιας άλλης εποχής και ανοιχτούν σε σύγχρονες εναλλακτικές μορφές στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους στην κοινότητα.

Οι εναλλακτικές μορφές στήριξης των παιδιών και οικογενειών τους ήταν και το θέμα της εισήγησης της κας Κατερίνας Παχή (προϊσταμένης Κοινωνικής Υπηρεσίας ΓΝE Θριασίου) που μας παρουσίασε τις περιπτώσεις άλλων χωρών και πως αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στα ελληνικά δεδομένα.

Προβλήθηκε επίσης ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και ακτιβιστή της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» κ. Αντώνη Ρέλλα με τίτλο «Από το Άσυλο στην Κοινωνία», όπου παρουσιάζεται η πορεία του «Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων» Λεχαινών μετά και την παρέμβαση της ΔΨΥΚΠ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της ΜΚΟ LUMOS.

Η κυρία Πάττυ Σωτηροπούλου (ειδική παιδαγωγός) αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην παρέμβαση στο Ίδρυμα των Λεχαινών.

Σημαντική ήταν τέλος και η εισήγηση της κυρίας Όλγας Θεμελή (Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας) για την ανάγκη δομημένου πρωτοκόλλου στις μαρτυρικές καταθέσεις ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης με αναπηρία.

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και προσωπικώς ο διευθυντής της Γιώργος Νικολαΐδης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα όλους τους ομιλητές αλλά και τους επαγγελματίες που προέρχονται από το χώρο της παιδικής προστασίας καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και εισαγγελείς που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.

Χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η τόσο επιτυχημένη διεξαγωγή του Συνεδρίου και των Σεμιναρίων.

Να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και τους συνεργάτες του για τη θερμή φιλοξενία τους και για τη δωρεάν παραχώρηση των συνεδριακών χώρων αυτές τις τρεις ημέρες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και των Σεμιναρίων”, σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης.