Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους ανακριτές για διώξεις κατά των «μαρτύρων του Ιεχωβά»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες  επέβαλαν κυρώσεις σε δύο Ρώσους ανακριτές στην πόλη Σουργκούτ, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε βασανιστήρια σε βάρος «μαρτύρων του Ιεχωβά» παραβιάζοντας τα νόμιμα δικαιώματα τους  (Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» θεωρούνται εξτρεμιστική οργάνωση στην Ρωσία και έχουν τεθεί εκτός νόμου). Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Ουάσιγκτον.

Οι δύο Ρώσοι ανακριτές Βλαντίμιρ Γερμολάγεφ και Στεπάν Τκατς κατηγορούνται, για βασανιστήρια, απάνθρωπη και μειωτική συμπεριφορά σε μέλη των «Μαρύρων του Ιεχωβά» στην πόλη Σουργκούτ, αναφέρει η ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Στους δύο ανακριτές απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ανακοίνωση του το Στέητ Ντιπάρτμεντ ζητά από την Ρωσία να αφεθούν ελεύθερα περισσότερα  από 200 μέλη των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» που κρατούνται επειδή ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Στα τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας να εξετάσει την περίπτωση  του Σεργκέι Λογκινόφ ο οποίος είχε καταγγείλει ότι υπέστη βασανιστήρια από ανακριτές. Το ΕΔΑΔ μάλιστα πρότεινε στις ρωσικές αρχές  να πραγματοποιηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Λογκινόφ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας πραγματοποίησε τη δική του έρευνα με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων η οποία δεν επιβεβαίωσε την τέλεση βασανιστηρίων, όπως ανακοίνωσε, ενημερώνοντας το ΕΔΑΔ ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Λογκινόφ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.