Οι καταθέσεις στο δικαστήριο για Ηριάννα και Περικλή

Με καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή η καταδίκη και η φυλάκιση των οποίων φέρεται να στηρίχτηκε σε σαθρά αποδεικτικά στοιχεία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση, καλλιτεχνών, ανθρώπων της τέχνης αλλά και ολόκληρου του κοινωνικού φάσματος.

Εξαιτίας της έκτασης που πήρε το συγκεκριμένο ζήτημα, η αίθουσα στην οποία συνεδριάζει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είναι κατάμεστη από κόσμο ανάμεσα στους οποίους και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας στην οποία άνηκε και η Ηριάννα, καθώς επίσης και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι δύο νεαροί αντιμετωπίζουν βαριές πρωτόδικές ποινές κάθειρξης ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης ενώ κρατούνται στη φυλακή από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς φέρονται να ενεπλάκησαν σε προσωπική σχέση με νεαρό που είχε συλληφθεί ως μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ο οποίος αθωώθηκε ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Αρκετούς μήνες αργότερα, όταν εντοπίστηκαν κάποια όπλα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Ηριάννα και Περικλής κατηγορήθηκαν για την ύπαρξη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων σε αυτό. Και  οι δύο δηλώνουν αθώοι.

Πρώτος μάρτυρας αστυνομικός

Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο αστυνομικός, Γεώργιος Γουλιαμπάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων παραδέχτηκε ότι ο άνθρωπος που είχε εντοπίσει τον οπλισμό και πήγε να το καταγγείλει στην αστυνομία και άργησε να το πει, αλλά και ο ίδιος είχε μετακινήσει τα ευρήματα.

Επίσης ο αστυνομικός είπε: «Το κουτί με τις σφαίρες  παρέμεινε στην  ΓΑΔΑ για ημέρες πάνω σε ένα  τραπέζι  μαζί με πειστήρια άλλων υποθέσεων, πριν δοθεί για έλεγχο. Μπορεί να έγιναν και λάθη”. Στην ερώτηση , αν έγινε ποτέ έρευνα για το ιδεολογικό υπόβαθρο των δραστών,καθώς ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και αντικείμενα όπως ένας σταυρός, ο μαρτυρας απαντησε πως όχι .

Πατέρας Περκλή: «Ο γιος μου δεν έχει πιάσει ποτέ όπλο»

“Απορώ πως αποδόθηκαν στο παιδί μου αυτες οι κατηγορίες, ειναι κατά των όπλων, δεν τα  έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του”, κατέθεσε στην συνέχεια  ο πατέρας του Περικλή, “δούλευε, γυμναζοταν, είχε την σχολή του, πήγαινε ταξίδια με την κοπέλα του, ήταν κακό που πήγαινε ταξίδια;” αναρωτήθηκε ο μάρτυρας με αφορμή κι όσα είχαν γραφτει και ειπωθει και στην προηγούμενη δίκη για τα…ταξίδια στην Βαρκελώνη που ειναι…άντρο τρομοκρατών.

Μονος του πηγε να καταθεσει όταν συνελήφθη ο φίλος του που τελικά αθωώθηκε παμψηφεί (σ.σ. εννοεί τον σύντροο της Ηριάννας). Αν ήταν μπλεγμενος θα πήγαινε αυθόρμητα να καταθέσει; Ειναι ειλικρινής, μου είπε ότι δεν ειχε πιάσει τα όπλα και εγώ τον πιστεύω. Δεν είχε χρόνο για να ασχοληθεί με τέτοια. Δεν μπορεί να το χωνέψει το μυαλό μου».

Από την πλευρά της η μητέρα του Περικλή υποστήριξε: “Ο γιός μου είναι ένα εξαιρετικό παιδί, φοιτητής και παράλληλα εργαζόμενος. Τι να πω γι’  αυτές τις τραγικές κατηγορίες; Δεν μπορώ να ξέρω γιατί το έκαναν…όταν τον συνέλαβαν βαραγανε πιστολιές…το παιδί μου είχε καταθέσει στον ανακριτή και είχε αφήσει διεύθυνση και τηλέφωνο. Γιατί τέτοιος ντόρος και κινηματογραφική σύλληψη; Ειμαστε μια φιλήσυχη οικογένεια…αγανακτήσαμε, δεν είδαμε άσπρη μέρα από τότε που μας συνέβη αυτό το κακό. Τον ειχαν προσαγάγει μόνο  παλιά σε μια καφετέρια μετά το τέλος μιας πορείας και του είχαν πάρει το δαχτυλικό αποτύπωμα.

Πατέρας Ηριάννας: «Πότε να προλάβει να κάνει αυτά που την κατηγορούν;»

Καταθέτοντας ο πατέρας της Ηριάννας είπε για την κόρη του: “Ήταν αριστούχος, είχε μια  ανοδική πορεία,δίδασκε σε παιδιά αλλά και στο Πανεπιστήμιο, είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος …διάβαζε διαρκώς ποτέ να προλάβει αυτά που την κατηγορούν;”.

Πρόεδρος: «Η αστυνομια βρήκε ενα υλικο και το έστειλε για αξιολόγηση. Δεν φταίνε αυτοί…”
Μάρτυρας: «Να το μεταφράζουν σωστά όμως»
Πρόεδρος: «Αυτό είναι αλλο θέμα»