Οι καύσωνες στη Γαλλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προκάλεσαν 1.435 θανάτους

Οι καύσωνες που έπληξαν τη Γαλλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προκάλεσαν συνολικά 1.465 περισσότερους θανάτους απ΄ό,τι συνήθως συμβαίνει τη συγκεκριμένη περίοδο παρότι ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο το καλοκαίρι του 2003, παραδέχτηκε χθες η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν.

Ο αριθμός είναι μεν υψηλός αλλά δεν αποτελεί ρεκόρ καθώς όπως ανακοινώθηκε είναι δέκα φορές χαμηλότερος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2003, όταν στη διάρκεια καύσωνα τον Αύγουστο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι.

Το φετινό καλοκαίρι οι καύσωνες ενέσκηψαν στη Γαλλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με θερμοκρασία ρεκόρ 46 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στην πόλη Βεράργκ, στον νότο, στις 28 Ιουνίου και στην πρωτεύουσα να καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ τον Ιούλιο 42,6 βαθμοί Κελσίου.

Ενώ ο καύσωνας το 2003 διήρκεσε συνολικά 20 ημέρες, αυτό το καλοκαίρι διήρκεσε 18, αλλά σε δύο κύματα και το δεύτερο έπληξε ένα μεγάλο τμήμα της Γαλλίας, πρόσθεσε η υπουργός.

Τα προληπτικά μέσα που έλαβαν οι αρχές συνέβαλαν στο να κρατηθεί σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο το ποσοστό των θανάτων φέτος σε σχέση με το 2003, τόνισε η ίδια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς France Info και France Inter.

Ο καύσωνας του 2003 ήταν ο πιο φονικός που έχει καταγραφεί στη Γαλλία και περισσότερο είχαν πληγεί η κεντρική Γαλλία και και η περιοχή του Παρισιού.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι περισσότεροι νεκροί από τον φετινό καύσωνα ήταν άνω των 75 ετών.

Κατά την ίδια, 567 άνθρωποι πέθαναν φέτος στο πρώτο κύμα καύσωνα, που διήρκεσε από τις 24 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου.

Άλλοι 868 πέθαναν στο δεύτερο κύμα του καύσωνα, από τις 21 ως τις 27 Ιουλίου.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.