Οι «μεσάζοντες» που… καίνε τον Νικολά Σαρκοζί

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί, καθώς καλείται να απολογηθεί για τις υποψίες χρηματισμού από τον Μουαμάρ Καντάφι της προεκλογικής εκστρατείας του 2007, που του είχε επιτρέψει να κερδίσει την προεδρία της Γαλλίας.

Οι πρώτες υποψίες, πάντως, είχαν γεννηθεί το 2011, με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart, ενώ επισήμως η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι ανακριτές του «Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ» συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στη χθεσινή εξέλιξη. Στο να τεθεί, δηλαδή, υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι βαλίτσες με χρήματα

Η δυσκολία για τον δικαστή Σερζ Τουρνέρ να καλέσει τον Νικολά Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατομμύρια) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.

Τα στοιχεία που ο δικαστής Σερζ Τουρνέρ μπόρεσε να συγκεντρώσει βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα:

Ο Ζιάν Τακιεντίν

Ο Ζιάντ Τακιεντίν (Ziad Takieddine, 68 ετών) είναι ένας Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών.

Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε (μέσω καταγραφής σε video) ότι τέλος του 2006 – αρχές του 2007, μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Νικολά Σαρκοζί και στο βασικό του σύμβουλο, Κλοντ Γκεάν.

Ο Αλεξάντρ Ντζουχρί

Ο Αλεξάντρ Ντζουχρί ( Alexandre Djouhri, 59 ετών) είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, που γεννήθηκε στο λαϊκό προάστιο του Σεν Ντενί, αλλά γρήγορα κατόρθωσε να καλλιεργήσει τις επαφές του με την άρχουσα τάξη και συγκεκριμένα με Σαρκοζί και Γκεάν.

Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης Λιβύης ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές.

Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart, που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν (πχ αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη.

Ο Μπασίρ Σαλέχ

Ο Μπασίρ Σαλέχ (Bachir Saleh, 72 ετών) είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Μουανμάρ Καντάφι. Ήταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι».

Ενώπιον των Γάλλων δικαστών, το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι’ αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, ο Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν.

Στις 23 Φεβρουαρίου, όμως, στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ήταν θύμα μιας άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το επεισόδιο του Γιοχάνεσμπουργκ αναβίωσε το φάντασμα του Σουκρί Γκανέμ (Choukri Ghaneme), που πέθανε κάτω από «περίεργες συνθήκες» το 2012. Πρόκειται για τον πρώην Λίβυο υπουργό πετρελαίου του Καντάφι, ο οποίος κατέγραφε τα πάντα στα σημειωματάριά του. Ένα απλό, χωρίς ιδιαίτερη αξία σημειωματάριο του Σουκρί, με λεπτομέρειες για τα χρήματα που μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για τον Σαρκοζί. Βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πρώην υπουργός δεν έχουν διαλευκανθεί. Το πτώμα του αλιεύθηκε στο Δούναβη, στις 29 Απριλίου του 2012, μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ