Οι μισές Βρετανίδες θεωρούν ύβρη τη λέξη «νοικοκυρά»

Παρωχημένη, σεξιστική ή προσβλητική θεωρούν τη λέξη «νοικοκυρά» οι μισές Βρετανίδες. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (2/8), σύμφωνα με την οποία αυξάνεται η πίεση για μεγαλύτερη ισότητα στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο.

Οι περισσότερες γυναίκες στη Βρετανία δεν μπορούν να κάνουν παλαιομοδίτικες δουλειές όπως το μαντάρισμα και το πλέξιμο και αντιθέτως θεωρούν ως σημαντικότερα επιτεύγματα μια καλή καριέρα, την οικονομική ασφάλεια και τις επαρκείς γνώσεις τεχνολογίας, διαπίστωσε η έρευνα που διενήργησε η My Nametags, η οποία κατασκευάζει σιδερότυπα.

«Υπήρχε η έντονη αίσθηση ότι, παρότι πολλές παραδοσιακές δεξιότητες δεν είναι πλέον αποδεκτές, αυτές έχουν αντικατασταθεί από εξίσου σημαντική τεχνογνωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της εταιρείας Λαρς Άντερσεν.

Παρά την απαγόρευση των σεξιστικών διακρίσεων τη δεκαετία του 70, λίγες γυναίκες στη Βρετανία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και οι μισθολογικές διαφορές έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της κοινωνίας με μεγάλες επιχειρήσεις να καλούνται να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τα στοιχεία με τις μισθολογικές διαφορές.

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες αμείβονται κατά 18% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, όπως προκύπτει από κυβερνητικά στοιχεία.

Παρότι οι γυναίκες εισβάλλουν επιθετικά σε πολλά υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα, δουλειές όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, catering και η φύλαξη παιδιών -που κατά παράδοση θεωρούνται «γυναικείες»- παραμένουν υποτιμημένες και συχνά υποαμειβόμενες, λέει η Σαμάνθα Ρένι του φιλανθρωπικού ταμείου Rosa.

«Η ανατροφή των παιδιών, η διαπαιδαγώγηση και η φροντίδα του νοικοκυριού είναι υποχρεώσεις όλων μας», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters η Ρένι, η οποία χρηματοδοτεί πρότζεκτ που υποστηρίζουν την ισότητα των δύο φύλων.

«Μέχρι να γίνει η νόρμα και για τα δύο φύλα να αναλαμβάνουν ισότιμα αυτούς τους ρόλους, το “νοικοκυρά” θα παραμείνει “ύβρις”, αντί απλώς μια παρωχημένη λέξη», σημειώνει.

Περισσότερες από τα τρία τέταρτα από τις 2.000 ερωτηθείσες απάντησαν ότι οι προσδοκίες του ρόλου τους έχουν αλλάξει με την πάροδο μιας γενιάς. Σχεδόν οι μισές απάντησαν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένες σε σχέση με τη μητέρα τους.

Μια άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών δεν θεωρούν ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι παρότι η άποψη αυτή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που επρόκειτο για μητέρα ανήλικου παιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ