ΙΝΤΙΜΕ

Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικογένειας

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί περιλαμβάνει η λίστα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Σύμφωνα με την υφ. Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η προγραμματική πολιτική στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

α) στην ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, β) στην ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και γ) στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ.

Η οικογένεια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας η κ. Μιχαηλίδου έχει δηλώσει ότι «τα μέτρα που προωθούνται είναι τόσο ποιοτικού όσο και ποσοτικού χαρακτήρα και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Ενίσχυση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα ώστε το πρόγραμμα να εκτελείται με διαφάνεια και ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
  • Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ό έτος.
  • Διασφαλίζουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά
  • Ενισχύουμε το πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” στη κατεύθυνση της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης
  • Ενθαρρύνουμε την κοινωνικοποίηση των παιδιών σε νεαρή ηλικία».

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

«Το κράτος προέβαινε σε ικανοποιητικές κοινωνικές δαπάνες, χωρίς όμως να καταφέρνει να ανακουφίζει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» επισημαίνει η αρμόδια Υφυπουργός.

Αναφερόμενη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σημείωσε ότι η θέσπισή του το 2014 «αποτέλεσε την απαρχή της προσπάθειάς μας για δαπάνες κοινωνικής πολιτικής με σαφή στόχευση και απτά αποτελέσματα».

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τόνισε ότι από το 2020 το σχετικό κονδύλι αυξάνεται στο 1 δισ. από τα 850 εκατομμύρια, με στόχευση στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΑ και τον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, βασικός στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι να μην υπάρχει ούτε ένας δικαιούχος συμπολίτης μας που να μην έχει πρόσβαση σε όλη τη σχετική πληροφόρηση.

Ενίσχυση της διαβίωσης για ΑμεΑ

Για τον κρίσιμο τομέα των πολιτικών ΑμεΑ η υφυπουργός τόνισε ότι στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι να κάνει πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμεΑ.

Στόχος του υπουργείου είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εποπτευόμενων δομών και ιδρυμάτων, ώστε «οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο δύσκολο έργο τους και να μην αναλώνονται σε ατέρμονες προσπάθειες επίλυσης διαχειριστικών γρίφων.

Από αυτό εξαρτάται όχι απλά η ποιότητα ζωής, αλλά η επιβίωση πολλών συμπολιτών μας».