Οι Ρώσοι ύποπτοι στην υπόθεση Σκριπάλ είχαν επισκεφθεί την Πράγα

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας, οι δύο Ρώσοι ύποπτοι για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ταξίδεψαν τον Οκτώβριο του 2014 στην Πράγα, την ίδια περίοδο μάλιστα που βρίσκονταν στην τσεχική πρωτεύουσα και ο Σκριπάλ.

Πιο συγκεκριμένα, το ραδιόφωνο της Τσεχίας, επικαλούμενο πηγή στις μυστικές υπηρεσίας της χώρας, μετέδωσε ότι οι φερόμενοι Ρώσοι δράστες της δηλητηρίασης των Σκριπάλ, που έγιναν γνωστοί με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ, είχαν ταξιδέψει στην Πράγα.

Σύμφωνα με το τσέχικο ραδιόφωνο, ο λόγος που ο Σκριπάλ βρίσκονταν στηνχώρα ήταν ότι είχε προγραμματισμένη συνάντηση με αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας στους οποίους παρέδωσε πληροφορίες για πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Τσεχία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της βρετανικής ερευνητικής ομάδας Bellicat, το πραγματικό όνομα του Αλεξάντρ Πετρόφ είναι Αλεξάντρ Μίσκιν, είναι στρατιωτικός γιατρός και έχει παρασημοφορηθεί με βραβείο ανδρείας, ενώ του Ρουσλάν Μποσίροφ είναι Ανατόλι Τσεπιγκά.

Ο Αλεξάντρ Πετρόφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έμεινε τρεις μέρες σε ξενοδοχείο της πόλης Οστράβα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Τσεχίας και συγκεκριμένα από τις 13-16 Οκτωβρίου του 2014 και στη συνέχεια μετέβη στην Πράγα. Ο Ρουσλάν Μποσίροφ έφθασε στην τσέχικη πρωτεύουσα λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου του 2014.

Εκείνες τις μέρες έφθασε στην Πράγα και ο Σεργκέι Σκριπάλ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται οι ημερομηνίες διαμονής του στην Πράγα.

Όπως υπέθεσε η πηγή του τσέχικου ραδιοφώνου , σκοπός της άφιξης των Πετρόφ και Μποσίροφ μπορεί να ήταν η παρακολούθηση του Σκριπάλ, η οποία είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν από τη δηλητηρίασή του στο Σάλσμπερι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εθνικής υπηρεσίας Ασφαλείας της Τσεχίας (BIS) Λαντισλάβ Στίχα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τσέχικου ραδιοφώνου, δηλώνοντας λακωνικά «κανένα σχόλιο» και προσθέτοντας πως «για την BIS είναι θέμα αρχής να μη σχολιάζει τέτοι