Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενισχύουν τον Ερντογάν ενόψει εκλογών

Με ρυθμό 7,4% αναπτύχθηκε η τουρκική οικονομία σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες (Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018), ξεπερνώντας τις προβλέψεις και αποτελώντας καλοδεχούμενη είδηση για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του, το AK, ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πριν από δύο μήνες ότι στη χώρα θα πραγματοποιηθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές ενάμιση χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό – μία κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας πιθανόν να φθάσει στο ανώτερο επίπεδό του.

Ο Ερντογάν τάραξε τους επενδυτές με την ανορθόδοξη στάση του στη νομισματική πολιτική που συνέβαλε στην υποχώρηση της λίρας κατά περίπου 15% από τις αρχές του έτους.

«Αυτό που είναι κρίσιμης σημασίας είναι ότι αυτό προηγείται χρονικά της πρόσφατης αναταραχής στη χρηματοπιστωτική αγορά» ανέφερε ο Τζέισον Τάβεϊ από την Capital Economics σε σημείωμα προς τους πελάτες, αναφερόμενος στην υψηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη. «Τους επόμενους μήνες είναι πιθανή μια απότομη επιβράδυνση».

Η ανάπτυξη τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters, που ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 7,0%, καθώς και το ρυθμό ανάπτυξης του 7,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,0% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου.

Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 4,5234 λίρες ανά δολάριο στις 11:46 ώρα Ελλάδας, από τις 4,4885 πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Οι μετοχές στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν πτώση 2%.

Η λίρα έχει υποστεί σφυροκόπημα φέτος λόγω των ανησυχιών για τον έλεγχο του Ερντογάν επί της νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες έως τα τέλη Μαΐου για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ