Οι φόροι «στέγνωσαν» τα νοικοκυριά

Με τα νοικοκυριά να έχουν «ματώσει» από την υπερφορολόγηση, «σφραγίζεται» το φετινό υπερπλεόνασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και την επεξεργασία τους από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση του πρώτου 9μήνου του έτους πάνω από 312.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα, όμως που πολλοί από τους οφειλέτες κηρύσσουν στάση πληρωμών για φόρους λιγότερους από 500 ευρώ, είναι πολύ πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του… κοινωνικού μερίσματος, που μπορεί να φτάσει στο 1,5 δις ευρώ, σε μια ανακύκλωση φόρων- έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων.

Άλμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με το ΓΠΚ, αν και ως τον Αύγουστο φαινόταν ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών- που έχουν σκαρφαλώσει στα 7,8 δις ευρώ από την αρχή του έτους- οφείλεται κυρίως σε μικρό αριθμό μεγαλοοφειλετών, το Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018), παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών έχει πέσει σε σχέση με πέρσι- το 2017 τα χρέη ήταν περίπου 1,4 δις ευρώ περισσότερα- στο τρίτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν χρέη στην εφορία σημείωσε αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.312.395 άτομα.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η αύξηση αυτή εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.

Σε σχέση, με το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 584.979 άτομα και ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο), δηλαδή κατά την περίοδο λήξης δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, δηλαδή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Στα ύψη και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Με φόντο τις διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα στοιχεία από το ΚΕΑΟ δείχνουν ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34.354 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 493 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Η ανωτέρω αύξηση οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και αφετέρου στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες.