Φωτ. αρχείου

Η Ολλανδία σκέφτεται να επιβάλει φόρο διοξειδίου του άνθρακα

Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να εισαγάγει έναν φόρο διοξειδίου του άνθρακα για τις εταιρίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε δεν ανέφερε λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο μπορεί να υπερβαίνει το τρέχον Σύστημα Ανταλλαγής Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως ο φόρος θα είναι «λογικός» και χρειάζεται προκειμένου οι εταιρίες να επωμιστούν ένα δίκαιο μερίδιο του κόστους για την ανταπόκριση στους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Ο Ρούτε έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία τα τρέχοντα σχέδια της χώρας δεν επαρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα το 2030.

Τα μέτρα, που πρότειναν επιχειρήσεις, ακτιβιστές και άλλες ομάδες στη διάρκεια μιας κυβερνητικής διαβούλευσης, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος περίπου κατά 0,5% έως το 2030, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στον στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 49% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με το ανώτατο συμβουλευτικό σώμα της κυβέρνησης, CPB.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ