Με ομογενείς της Αλβανίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας συναντήθηκε την Παρασκευή (17/5) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής της ΝΔ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του και την αμέριστη συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα των ομογενών.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών». Αυτά, άλλωστε, αποτελούν και ρητές δεσμεύσεις της Αλβανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δεσμεύσεις προς τους ομογενείς

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε επίσης, πώς στο νέο νόμο που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση, σε αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις περιοχές που διαβιεί η μειονότητα στην Αλβανία το αμέσως προσεχές διάστημα.