Ομοσπονδία Κωφών εναντίον Ζουράρι για τον… Σαββίδη!

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Κωφών εναντίον του Κώστα Ζουράρι εξαιτίας του παραλληλισμού που έκανε για τον Ιβάν Σαββίδη με τους κωφάλαλους.

Απαιτούν να ανακαλέσει δημόσια τα όσα είπε και του διαμηνύουν πως δεν θα ανεχθούν τέτοιου είδους υβριστικά σχόλια σχετικά με την αναπηρία τους.

Το ξέσπασμά τους προκλήθηκε από την τελευταία δήλωση Ζουράρι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας και τη στάση του Ιβάν Σαββίδη σχολίασε πως: «Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος».

«Λανθασμένος ο όρος κωφάλαλος»

Με αφορμή αυτήν την τοποθέτηση, η Ομοσπονδία Κωφών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζουν:  «Θα πρέπει κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε τον κ. Ζουράρι, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας, ότι ο όρος “κωφάλαλος” είναι λανθασμένος για τον προσδιορισμό της αναπηρίας μας και ότι έχει πλέον αντικατασταθεί από τους όρους “κωφός” και “βαρήκοος” (ανάλογα με το ποσοστό της κώφωσης). Το σημαντικότερο ωστόσο ατόπημά του είναι ότι επί της ουσίας ορίζει τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως άγλωσσους! Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους αντιεπιστημονικές αντιλήψεις να διατυπώνονται από ανθρώπους που κατέλαβαν και κατέχουν δημόσια αξιώματα, καθώς φανερώνουν το πόσο βαθιά άγνοια έχουν για τα θέματα της αναπηρίας, αλλά και διαιωνίζουν προκαταλήψεις, για την εξάλειψη των οποίων δίνουμε καθημερινό αγώνα».

«Μητρική γλώσσα η  νοηματική»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι κωφοί-βαρήκοοι έχουν στην πλειονότητά τους ως μητρική γλώσσα τη νοηματική, η οποία αναγνωρίστηκε ως ισότιμη με την ελληνική αφενός μεν στην εκπαίδευση και αφετέρου στην κοινωνική ζωή, ενώ ένα ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί ως μητρική γλώσσα την ομιλούμενη ελληνική, όπως και οι υπόλοιποι ακούοντες Έλληνες πολίτες.

Και καταλήγει η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, επισημαίνοντας πως «δεν ανέχεται τέτοιου είδους υβριστικά σχόλια για την αναπηρία μας, τα οποία θίγουν την αξιοπρέπειά μας».