Οι ομοφυλόφιλοι 28 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από HIV

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν 28 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από HIV σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, παρά την πολύ μεγάλη μείωση των νέων κρουσμάτων μεταξύ ομοφυλοφίλων στις δυτικές χώρες. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση που έδωσε την Τετάρτη (18/7) στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων HIV

Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV μειώθηκε από 3,4 εκατομμύρια το 1996 σε 1,8 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με την UNAIDS, η οποία συντονίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη κατά των HIV/Aids.

Ωστόσο, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες εξακολουθούν να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από HIV, μαζί με τις γυναίκες που εκδίδονται, τους χρήστες ναρκωτικών και τις διεμφυλικές γυναίκες, επισημαίνεται στην επικαιροποιημένη παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ για το AIDS.

To 2014 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να δοθεί τέλος στην επιδημία του AIDS έως το 2030, στο πλαίσιο της Ατζέντας για Βιώσιμη Ανάπτυξη το 2030. Σύμφωνα με την υπηρεσία UNAIDS, πέρυσι οι θάνατοι από αίτια που σχετίζονταν με το AIDS ήταν ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι πριν από 13 χρόνια.

Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και το συνολικό ποσοστό των νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός αυτών που προσβλήθηκαν από τον HIV μειώθηκε κατά σχεδόν 100.000 μεταξύ του 2016 και του 2017, παραμένοντας στατικός τους περασμένους 12 μήνες.

Μεγάλο εμπόδιο οι διακρίσεις και ο στιγματισμός

Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις εξακολουθούν να εγείρουν εμπόδια στην ευρύτερη υγειονομική κάλυψη και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με τις διεμφυλικές γυναίκες να διατρέχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από HIV από τους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 15 και 49.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια κανείς δεν αποκλείεται, ούτε όσοι εκδίδονται, οι γκέι και οι υπόλοιποι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή, οι διεμφυλικοί, οι κρατούμενοι ή οι μετανάστες», δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

«Οι κακοί νόμοι που ποινικοποιούν τη μετάδοση του HIV, την εργασία στην παροχή υπηρεσιών σεξ, την προσωπική χρήση ναρκωτικών και το σεξουαλικό προσανατολισμό, ή εμποδίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες (υγείας) θα πρέπει να καταργηθούν και να καταργηθούν τώρα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ