Οργή στα κινεζικά ΜΜΕ για τις νέες απειλές των ΗΠΑ περί επιβολής δασμών

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ περί του ότι οριστικοποιούνται οι δασμοί 25% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι σχεδιάζεται να επιβληθούν περιορισμοί στις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στη χώρα, διατρανώνοντας ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να αντιδράσει εάν η Ουάσιγκτον πράγματι αρχίσει εμπορικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν την Τρίτη (29 Μαΐου 2018) ότι η απειλή επιβολής δασμών θα γίνει πραγματικότητα εάν η Κίνα δεν τους δώσει πειστικές απαντήσεις ως προς το ζήτημα της «κλοπής» αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απάντησε σε οξύ τόνο, υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον προκάλεσε κατάπληξη στο Πεκίνο και αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας που είχε επιδειχθεί στην κοινή ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί μετά τις συνομιλίες των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι το Πεκίνο ευελπιστεί ότι η Ουάσιγκτον δε θα ενεργήσει παρορμητικά, αλλά είναι έτοιμο να δώσει μάχη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

«Η θέση της Κίνας, όπως πάντα, είναι: δε θέλουμε να εμπλακούμε σε σύγκρουση, αλλά δε φοβόμαστε να εμπλακούμε σε σύγκρουση» ανέφερε σχόλιο που μετέδωσε το Νέα Κίνα. Η χώρα θα συνεχίσει να διεξάγει «πραγματιστικές συνομιλίες με την αντιπροσωπεία» της αμερικανικής κυβέρνησης που αναμένεται στο Πεκίνο και «ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν με βάση το πνεύμα της κοινής ανακοίνωσης» που είχε δημοσιοποιηθεί προ ημερών, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η κινεζική ταμπλόιντ εφημερίδα Global Times διερωτήθηκε αν στελέχη της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον έχουν «παραισθήσεις» και προειδοποίησε πως, αν η αμερικανική κυβέρνηση «παραβεί τις υποσχέσεις της για το εμπόριο, θα αφεθεί να χορεύει με τον εαυτό της». «Αν η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να παίξει παιχνίδια, τότε η Κίνα είναι με το παραπάνω διατεθειμένη να παίξει κι αυτή μέχρι το οριστικό τέλος» πρόσθεσε.

Η Ημερησία της Κίνας από πλευράς της διαβεβαίωσε πως ο αμερικανικός ισχυρισμός πως κινεζικές εταιρείες κλέβουν τεχνολογίες είναι αναπόδεικτος, ανυπόστατος και δεν αποτελεί παρά μια δικαιολογία για να διευκολυνθεί η εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού. Οι όποιες μεταφορές τεχνολογιών ανάμεσα σε εταιρείες των δύο κρατών είναι συνήθης επιχειρηματική πρακτική και όχι αποτέλεσμα εξαναγκασμών ή εκβιασμών, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ