ΙΝΤΙΜΕ

Οριακή άνοδος μετά την ανακοίνωση Δραγασάκη για την προστασία της κατοικίας

Mε βουτιά έως 2% ξεκίνησαν οι τράπεζες στην Αθήνα, μια ημέρα μετά τις δραματικές προειδοποιήσεις του κ. Δραγασάκη ότι, οι τράπεζες κινδυνεύουν με ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν γίνει κάτι με τα τα κόκκινα δάνεια.

Ουσιαστικά, ο πολιτικός ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των υπευθύνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, μας προετοιμάζει για την λαίλαπα που έρχεται με την μείωση του ορίου της προστασίας κατοικίας στις 100.000 ευρώ, και το νέο σχέδιο που πρέπει να εγκρίνει μια θνησιγενής κυβέρνηση.

To τέλος της απραξίας έρχεται ωστόσο την ίδια ώρα οι short παίζουν ένα ακόμη «χαρτί» τους διαρρέοντας προβλήματα στα κόκκινα δάνεια με μια συστημική τράπεζα.

Το ερώτημα βεβαίως είναι με ποιο τρόπο γνωρίζει ένα fund ποια είναι η πραγματική εικόνα των ΝPE’S ; Υπάρχει κάποιος Έλληνας πρώην τραπεζίτης ο οποίος διοχετεύει πληροφορίες προς τους ξένους ή πρόκειται για μια ακόμη ψεύτικη προσπάθεια των short να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Ελληνικών τραπεζών;

Το σίγουρο είναι πως ο επόπτης γνωρίζει ύστερα απο τρεις ελέγχους (Black Rock, δυο stress tests) ποια είναι η κατάσταση των τραπεζών. Κανένα fund στον κόσμο δεν μπορεί να γνωρίζει τέτοιες πληροφορίες. Απλώς πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη «προφητεία» αφού έχουν προηγηθεί επιθέσεις.

Σ αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση, και εξαρτάται απο τους αγοραστές πως βλέπουν τις εξευτελιστικές τιμές λ.χ σε σχέση με την λογιστική αξία. Εφόσον πιστεύουν ότι ο επόπτης δεν θα παρέμβει και υπάρχει πρόοδος στα κόκκινα δάνεια  η αξία των τραπεζών είναι υψηλότερη.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 635 μονάδες σημειώνοντας άνοδο

Πτώση 2% για την Alpha bank στα 0,857 ευρώ. Με οριακή άνοδο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,978 ευρώ. Κέρδη 0,18% για την Εurobank στα 0,5455 ευρώ. Πτώση 1,23% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,563 ευρώ.

Κέρδη 0,69% για την Μοτορ Οιλ στα 21,90 ευρώ. Με άνοδο 0,56% η Μπέλα στα 14,36 ευρώ. Οριακή η άνοδος σε ΟΠΑΠ  στα 8,545 ευρώ.

Αμετάβλητος ο ΟΤΕ στα 10,95 ευρώ. Κέρδη 1,03% για την Coca- cola στα 29,49 ευρώ. Με άνοδο 0,61% η ΔΕΗ στα 1,31 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 2,9 εκατ. ευρώ.