Μάρτιος 1999: Όταν η άνοιξη… «ξέχασε» τη Σερβία!

Ήταν 24 Μάρτη 1999 όταν άρχιζε το μακελειό των 78 ημερών. Η Γιουγκοσλαβία περνούσε στο παρελθόν, διαλυμένη από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ! Οι απώλειες συγκλονίζουν…

Λίγο πριν από την αυγή της νέας χιλιετίας, ο κόσμος παρακολουθούσε στην πολιτισμένη Ευρώπη εικόνες που νόμιζε πως είχε ξεχάσει. Ναι, ήταν τότε που χρησιμοποιήθηκε ευρέως η φράση «παράπλευρες απώλειες» για να δικαιολογηθούν οι εσκεμμένοι βομβαρδισμοί αμάχων! Την 24η Μαρτίου του 1999, στις 19:45, οι πρώτοι πύραυλοι εκτοξεύονται από νατοϊκά πολεμικά πλοία στην Αδριατική και καταστρέφουν συστήματα αεράμυνας, στο Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Ακολούθησαν 78 ημέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων. Δυστυχώς οι άμαχοι θα γίνουν ξανά το τραγικό πρόσωπο!

Κανείς δεν ξεχνά…

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αναθεματισμένες σειρήνες, τους προάγγελους θανάτου; Η νύχτα ήταν μαρτυρική, τα φώτα έσβηναν και τα μαχητικά του ΝΑΤΟ άδειαζαν εκατοντάδες βόμβες. Τι και αν οι στόχοι δεν ήταν ευδιάκριτοι, οι Νατοϊκοί είχαν ως βασικό στόχο να προκαλέσουν τον όλεθρο και να κάμψουν τη θέληση των Σέρβων για αντίσταση. Ακόμα και τώρα, 19 χρόνια αργότερα υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν εφιάλτες, δεν ξεχνούν τις δολοφονίες και τα στόματά τους παραμένουν ερμητικά κλειστά.

Αποτέλεσμα εικόνας για nato bombing of yugoslavia

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των έντεκα εβδομάδων -όσο διήρκεσαν- πραγματοποιήθηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη. Από τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1300 πύραυλοι τύπου Cruise. Το ΝΑΤΟ έκανε χρήση 37.000 βομβών διασποράς που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ποιος θα ξεχάσει τα βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό. Οι επιστήμονες στη Σερβία ακόμα μιλούν για θανατηφόρες παρενέργειες.

Συγκλονίζουν οι απώλειες…

Η κυβέρνηση της Σερβίας υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1008 ήταν ένστολοι (αστυνομικοί και στρατιωτικοί), ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για nato bombing of yugoslavia

Ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο, που καταμετρούν και τα θύματα των βομβαρδισμών στο Κόσοβο, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4000.

Φτωχή Σερβία που ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα την τελευταία 20ετία. Δύση, ΝΑΤΟ, Μιλόσεβιτς, όλοι έχουν τεράστιο μερίδιο για τον όλεθρο του 1999. Όλοι τους λειτούργησαν με γνώμονα το δικός του όφελος είτε αυτό ήταν οικονομικό είτε πολιτικό, ωστόσο τους ΕΝΩΣΕ η αδιαφορία για την ανθρωπότητα.

Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών αποτέλεσε η αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου, γεγονός που χρεώθηκε στο καθεστώς Μιλόσεβιτς. Αργότερα, βέβαια, ο στρατηγός Κλαρκ, στο βιβλίο του “Ο Σύγχρονος πόλεμος” αποκάλυψε ότι οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 1998 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Μόνο στη Σερβία -εκτός του Κοσόβου- έχουν εντοπιστεί 14 σημεία που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και έχουν καθαριστεί από το Ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας του Βελιγραδίου.

Οι… έξυπνες βόμβες

Η Γιουγκοσλαβία -και κυρίως η Σερβία- υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν συνολικά 25.000 κτίρια, όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 14 αεροδρόμια, δύο διυλιστήρια, το 1/3 των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, σχεδόν όλα τα εργοστάσια της χώρας, αχρηστεύτηκαν 595 χιλιόμετρα σιδηρογραμμών, 470 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων οδικών αρτηριών, 44 μεγάλες γέφυρες εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι «έξυπνες» βόμβες αναζητούσαν τους στόχους τους από ύψος 10.000 μέτρων και δεν έδιναν πολύ σημασία στις «παράπλευρες απώλειες». Το μήνυμα του ΝΑΤΟ ήταν αυστηρό «Πρέπει να βομβαρδιστεί η Σερβία γιατί πρέπει να πέσει ο Μιλόσεβιτς(!)». Αλήθεια ποιος το πίστεψε; Στην πλειοψηφία της η χώρα δεν ήθελε τον Μιλόσεβιτς στην εξουσία, αλλά δεν είχε αρκετή δύναμη για να τον διώξει. Αλλωστε, ήταν αυτός που ήλεγχε τα πάντα…

Αναλυτικά απολογισμός των βομβαρδισμών, σε ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές:

1.150 μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Εκτοξεύτηκαν 420.600 πύραυλοι.

Η συνολική μάζα των πυραύλων που έπεσαν ήταν περίπου 22.000 τόνοι.

59 βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος 12 χωρών-μελών του ήταν στη διάθεση να βοηθήσουν τις νατοϊκές επιθέσεις.

Εκτοξεύτηκαν περίπου 20.000 μεγάλοι πύραυλοι αέρος-εδάφους.

Σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι είναι περίπου το κόστος της υλικής ζημιάς που προκλήθηκε με τους βομβαρδισμούς.

Καταστράφηκαν 176 μνημεία πολιτισμού κι ανάμεσά τους και 23 μεσαιωνικά μοναστήρια.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.300 επιθέσεις μαχητικών του ΝΑΤΟ.