Φωτογραφία Αρχείου

Ουγγαρία: Η BMW θα επενδύσει 1 δισ. για την κατασκευή νέου εργοστασίου

Η BMW ανακοίνωσε ότι επενδύει 1 δισ. ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων στην ανατολική Ουγγαρία, ένα έργο που μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσει τη θέση της ως κέντρου κατασκευής αυτοκινήτων ανώτερης κατηγορίας στην περιοχή.

Το νέο εργοστάσιο, που θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Ντεμπρετσέν περίπου 230 χιλιόμετρα ανατολικά της Βουδαπέστης, θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 150.000 αυτοκινήτων τον χρόνο, σύμφωνα με την BMW. Θα βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να διευρύνει τη μεταποιητική δυναμικότητα στην Ευρώπη, όπου πωλείται το 45% των οχημάτων της.

«Το νέο μας εργοστάσιο στην Ουγγαρία θα είναι εξίσου σε θέση να κατασκευάζει μοντέλα BMW με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά – όλα σε μία ενιαία γραμμή παραγωγής» δήλωσε σε ανακοίνωση ο Όλιβερ Τσίπζε, μέλος του συμβουλίου της BMW αρμόδιος για τον παραγωγή.

Η BMW ακολουθεί το παράδειγμα της Daimler και της Audi, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ουγγαρία. Η κατασκευή αυτοκινήτων αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των ουγγρικών εξαγωγών σήμερα, και με την BMW αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 40% ή και περισσότερο, δήλωσε ο Πέτερ Βίροβατς, αναλυτής της ING στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα παραγωγική δυναμικότητα της BMW μπορεί εν μέρει να αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη το 2019 και το 2020, και να φέρει νέες ξένες επενδύσεις σε μια λιγότερο ανεπτυγμένη ανατολική περιοχή της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το έργο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ουγγαρίας από την αυτοκινητοβιομηχανία και κατ’ επέκταση την έκθεσή της σε μια κυκλική μείωση στις πωλήσεις οχημάτων εάν υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα για αυτή την επένδυση θα είναι η ουγγρική αγορά εργασίας […] είναι ήδη πολύ δύσκολο να βρει κανείς 1.000 εργαζομένους, πόσο μάλλον σε δύο χρόνια από σήμερα» δήλωσε. Η Ουγγαρία, μαζί με άλλες οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη εργαζομένων λόγω της μαζικής μετανάστευσης στη Δύση με στόχο τις υψηλότερες αποδοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ