Φωτό αρχείου

Οχτώ νεκροί σε ένα 10ήμερο διαδηλώσεων στο νότιο Ιράκ

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 56 τραυματίστηκαν από την περασμένη Κυριακή στις διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς και της αποσάθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο Σάιφ αλ Μπαντρ, διευκρίνισε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην επαρχία της Βασόρας, άλλοι δύο στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ, άλλοι δύο στη Σαμάουα και ακόμη ένας στην Καρμπάλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι 56 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το κύμα των διαδηλώσεων ξέσπασε πριν από δέκα ημέρες στη Βασόρα κι εξαπλώθηκε στις πόλεις Μαϊσάν, Ντι Καρ, Νατζάφ και Καρμπάλα, με κεντρικά αιτήματα να αποκατασταθούν πλήρως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, να προσφερθούν δουλειές στους πολίτες και να καταπολεμηθεί η ενδημική διαφθορά.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και γραφεία πολιτικών κομμάτων, εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Νατζάφ και απέκλεισαν δρόμους.

Το ξέσπασμα των διαδηλώσεων σημειώθηκε σε μια εξαιρετικά λεπτή συγκυρία, καθώς το ιρακινό πολιτικό προσωπικό περιμένει να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου προκειμένου να αρχίσουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία και δόθηκαν εντολές να ανακαταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια στις περιοχές όπου υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος παραμένει στον θώκο του με υπηρεσιακό ρόλο, επισκέφθηκε τη Βασόρα και συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και της αυτοδιοίκησης. Υποσχέθηκε περισσότερη χρηματοδότηση για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και για καλύτερες υπηρεσίες υγείας στη Βασόρα.

Ωστόσο κατόπιν ο Αμπάντι ανέβασε τους τόνους έναντι των διαδηλωτών, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει «χάος». Εν μέσω φόβων περί περαιτέρω εξάπλωσης των κινητοποιήσεων κι εκκλήσεων για την οργάνωση μιας μεγάλης διαδήλωσης στη Βαγδάτη το Σαββατοκύριακο, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ