«Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα πλήξει τις νοτιοκορεάτικες εξαγωγές»

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προειδοποίησε προχθές (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018) ότι η κλιμακούμενη σύγκρουση για το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα ενδέχεται να πλήξει τις δικές της εξαγωγές ενδιάμεσων αγαθών, ειδών που αξιοποιούνται από τον μεταποιητικό τομέα για την παραγωγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Το υπουργείο Εμπορίου στη Σεούλ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορεί να είναι «παρατεταμένος και εκτεταμένος», προσθέτοντας ότι θα προετοιμαστεί να αντιδράσει σε διάφορα σενάρια των επιπτώσεών του στη νοτιοκορεατική οικονομία.

Η νέα κλιμάκωση την Τετάρτη, όταν το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για τακτικές εκφοβισμού και διεμήνυσε πως θα ανταποδώσει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει πράξη την απειλή της να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, εγείρει κινδύνους για τη Νότια Κορέα, την τέταρτη σε μέγεθος ασιατική οικονομία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας.

«Έχουμε κάνει λεπτομερή ανάλυση» για τα προϊόντα που θα πληγούν από τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών, τόνισε ο υφυπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Κανγκ Σουνγκ-τσουν έπειτα από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους διάφορων κλάδων της βιομηχανίας.

«Οι επιπτώσεις θα είναι μεικτές. Θα υπάρξουν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Νοτιοκορεάτικα εξαγόμενα προϊόντα μπορεί να αντικαταστήσουν κινεζικά στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, για παράδειγμα» σημείωσε.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% τον Ιούνιο, κυρίως χάρη στους ημιαγωγούς και άλλα ενδιάμεσα αγαθά, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ είναι οι χώρες ή περιοχές που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση αν ξεσπάσει αμερικανοσινικός πόλεμος, διότι εξάγουν κυρίως ενδιάμεσα αγαθά στην Κίνα, σύμφωνα με την τράπεζα OCBC.

Η OCBC υπολόγισε (με βάση το σενάριο ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας συνολικά 250 δισεκ. δολαρίων) ότι η ανάπτυξη της Νότιας Κορέας θα μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ της και αυτή της Ιαπωνίας κατά 0,2% του δικού της ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ