Ο Ερντογάν μήνυσε τον επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μήνυσε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έπειτα από τα «αβάσιμα», όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, σχόλιά του κατά τα οποία τον συνέδεσε με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ερντογάν ήταν πιο κοντά στον Γκουλέν από οποιονδήποτε άλλο Τούρκο πολιτικό.

«Το πολιτικό σκέλος του γκιουλενιστικού δικτύου είναι το πρόσωπο που κατέχει την προεδρία», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου κατά την διάρκει ομιλίας του προς μέλη του κόμματός του στην Άγκυρα. «Το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό σκέλος του γκιουλενιστικού δικτύου, ο υπ’ αριθμόν ένα κατηγορούμενος, είναι το πρόσωπο που κατέχει την προεδρία».

Η δήλωση αυτή φαίνεται να εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος εν συνεχεία κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Ο δικηγόρος του προέδρου Χουσεγίν Αϊντίν απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι είναι σαφές σε όλους ότι ο Ερντογάν ηγείται του αγώνα εναντίον του Γκιουλέν και ότι ο πρόεδρος ζητεί ως αποζημίωση 250.000 τουρκικές λίρες (περίπου 63.000 δολάρια).

«Καταθέσαμε αγωγή για τις άδικες και αβάσιμες κατηγορίες που απηύθυνε ο Κιλιτσντάρογλου στον πρόεδρό μας», έγραψε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ποιός είναι ο Γκιουλέν

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του αιρετικού μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί κόκκινο πανί για την Ερντογάν. Η Άγκυρα τον καταλογίζει ως υπαίτιο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 κατά την διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 250 άτομα. Ο Γκιουλέν βρίσκεται τα τελευταία χρόνια εξόριστος στις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία ζητά την έκδοσή του.