Ο κύκλος έκλεισε, να αρχίσει το χτίσιμο

Η παράδοση αποδείχθηκε πανίσχυρη, η Ελλάδα «έγραψε» άλλη μια ήττα στη Φινλανδία, όπου δεν έχει νικήσει ποτέ και κάπως έτσι γράφτηκε ο θλιβερός επίλογος σε άλλη μια προσπάθεια της Εθνικής να βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση, από τις οποίες απέχει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με τέσσερις βαθμούς σε πέντε αγώνες και τρεις συνεχείς ήττες, η ομάδα του Φαν΄τ Σιπ, που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής, είναι προτελευταία στον 10ο όμιλο και μετά το Euro 2016, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας (2018) και το Nations League, αποτυγχάνει να βρεθεί και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2020. Η ελληνική ομάδα είδε τη διαφορά από τους (δεύτερους) Σκανδιναβούς να εκτοξεύεται στο +8 και, πλέον, οι ελπίδες της για τη δεύτερη θέση είναι μαθηματικές, αλλά όχι και ρεαλιστικές.

Εμβριθείς αναλύσεις για το ποιος φταίει, τι φταίει, τι μπορεί να γίνει κ.ο.κ. είναι αδόκιμο να γίνουν, αφού είναι αυτονόητο ότι σε ανάλογες καταστάσεις φταίνε πάντα, ο καθένας με το μερίδιό του, όλοι οι εμπλεκόμενοι: διοίκηση, ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία, παρότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η όποια κρίση για τον Φαν΄τ Σιπ θα είναι άδικη, δεδομένου ότι ανέλαβε καθήκοντα υπό την αφόρητη πίεση που βρήκε ως κληρονομιά, μετά το «καταστροφικό» πέρασμα του Άγγελου Αναστασιάδη.

Aυτό είναι το προφανές, λοιπόν. Η ουσία βρίσκεται στις τοποθετήσεις του Τοροσίδη και του Μασούρα μετά τον αγώνα, που δήλωσαν ευθαρσώς πως η Εθνική δεν δικαιούται να έχει βλέψεις πρόκρισης αφού δεν την αξίζει, καθώς απέχει από το επίπεδο του συναγωνισμού.
«Δεν είμαστε στο επίπεδο για να διεκδικούμε την πρόκριση» είπε ο νεαρός επιθετικός, για να προσθέσει ο έμπειρος αρχηγός: «Η γενιά αλλάζει, η Εθνική πρέπει να στηθεί ξανά. Ρεαλιστικός στόχος είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η Ελλάδα είμαστε, ας δούμε την πραγματικότητα: μια μικρή χώρα σε ένα μέτριο πρωτάθλημα, από το 2004 μέχρι το 2014 έκανε πράγματα που ίσως και να ήταν υπερβολικά. Ας κοιτάξουμε την αλήθεια, μην εθελοτυφλούμε».

Πάνω σε αυτή τη βάση, λοιπόν, η ΕΠΟ οφείλει να στηρίξει στην πράξη την επιλογή του Ολλανδού εκλέκτορα. Ο Φαν΄τ Σιπ θα πρέπει να ξεκινήσει να δημιουργεί την ομάδα που θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 και οι παίκτες να μην αδιαφορήσουν για τα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια στον όμιλο, αλλά αντίθετα, αυτά να αποτελέσουν πεδίο κρίσης γι΄ αυτούς, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μια ομάδα στην οποία η ποιότητα και η προσωπικότητα δεν περισσεύει κιόλας…

Με αφετηρία το παιχνίδι στη Φινλανδία, πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα με ταυτότητα και συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, αφού όσο ζούμε με τις μνήμες της Πορτογαλίας, η απόσταση από τους άλλους θα μεγαλώνει.

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.