Ο Ντόναλντ Τραμπ απομάκρυνε και τον δικηγόρο του Λευκού Οίκου

Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο επιτελείο του ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απομάκρυνε και τον δικηγόρο του Λευκού Οίκου, Ντον ΜακΓκαν.

Η απόφαση ελήφθη τη στιγμή που η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ γίνεται όλο και πιο απειλητική για τον στενό κύκλο του Αμερικανού Προέδρου.

«Ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου θα αποχωρήσει από τη θέση του το φθινόπωρο, λίγο μετά την επικύρωση (ελπίζω) του διορισμού του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τραμπ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Εργάστηκα πολύ καιρό με τον Ντον και πραγματικά εκτίμησα τη δουλειά του», έγραψε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την αποχώρηση αυτή ή για την ταυτότητα του αντικαταστάτη του.

Η απόφαση Τραμπ έρχεται δύο εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο ΜακΓκαν «συνεργάστηκε σε μεγάλο βαθμό» με την έρευνα που διεξάγει η ομάδα του Μάλερ όσον αφορά τις υποψίες συνωμοσίας μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και της Ρωσίας.

«Κυνήγι μαγισσών» βλέπει ο Τραμπ

Ο Τραμπ που καταγγέλλει συνεχώς «ένα κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού. «Του επέτρεψα, όπως και σε όλους τους άλλους, να καταθέσουν. Έπρεπε να το κάνω», δήλωσε λέγοντας ότι δεν είχε «τίποτα να κρύψει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε ένα σκληρό διπλό δικαστικό πλήγμα τον Αύγουστο.

Ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του, ο Πολ Μάναφορτ, κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη. Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς λήφθηκε από την πρώτη δίκη που προκύπτει από την εκτενή έρευνα του Μάλερ.

Δεύτερο χτύπημα στον Τραμπ

Ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν επίσης παραδέχτηκε την ενοχή του για φοροδιαφυγή, τραπεζική απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών, αδικήματα που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα του Μάλερ, αλλά χωρίς να έχουν σχέση με τη Ρωσία.

Η αποχώρηση του ΜακΓκαν ήταν ευρέως αναμενόμενη. Ο ΜακΓκαν θα είναι ο τελευταίος ενός μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου που αποχωρούν από το πλευρό του Τραμπ, σε αυτή την πρωτοφανή εναλλαγή προσωπικού στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ