Ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ καλεί τον Μπ. Τζόνσον να απολύσει τον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να απολύσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του που φέρεται ότι χάραξε τη στρατηγική για το Brexit η οποία οδήγησε στην ήττα της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο και την αποπομπή των ανταρτών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα.

Την Τρίτη το κόμμα εκδίωξε 21 βουλευτές -μεταξύ αυτών ήταν ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών- επειδή ψήφισαν κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο Μέιτζορ, που ήταν πρωθυπουργός από το 1990 μέχρι το 1997, σχολίασε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι βουλευτές φαίνεται ότι πλέον είναι άχρηστες, εκτός και αν “παπαγαλίζουν τις απόψεις ενός πρωθυπουργού, επηρεασμένου από έναν πολιτικό αναρχικό”, δηλαδή τον Κάμινγκς.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, είναι σήμερα ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζόνσον και ντε φάκτο προσωπάρχης του.

“Έχουμε δει και άλλους πανίσχυρους συμβούλους στο παρελθόν. Είναι ένα σύνηθες σενάριο. Πάντοτε τελειώνει άσχημα”, σχολίασε ο Μέιτζορ σε ομιλία του σε εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας στη Γλασκώβη.

“Προσφέρω στον πρωθυπουργό μια φιλική συμβουλή: ξεφορτώσου αυτούς τους συμβούλους προτού να δηλητηριάσουν ανεπανόρθωτα την πολιτική ατμόσφαιρα. Και κάνε το γρήγορα”.

Ο Μέιτζορ, ο οποίος στο δημοψήφισμα είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, επιτέθηκε στον Τζόνσον και για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε πρώην πρωθυπουργός, από τον Πιτ μέχρι τον Ντισραέιλ, τον Τσόρτσιλ και την Θάτσερ, θα είχε διανοηθεί ποτέ κάτι τέτοιο”, τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε επίσης την κυβέρνηση επειδή επιτίθεται δημοσίως σε όσους επικρίνουν τη στρατηγική για το Brexit, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις. “Είναι μια συμπεριφορά που δεν πίστευα ότι θα έβλεπα ποτέ από οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσει”, είπε.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.