Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την λήξη της θητείας και την αποχώρηση του νυν προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Στουμπ, απέστειλε επιστολή σε όλους τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προκειμένου να τους ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι είναι ένας «δεδηλωμένος φιλοευρωπαίος» που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ωθήσει την Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η «οικειοθελής περιθωριοποίηση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας από την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

«Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από τον σκοπό μιας ισχυρής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει να απαλύνουμε τους αχρείαστους διχασμούς μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου. Θα ήταν προτιμότερο να τονίσουμε αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας διαφοροποιούν», σημείωνε στην επιστολή του .

Ο 50χρονος Στουμπ έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών στη Φινλανδία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).

Σημειώνεται ότι το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στο συνέδριό του στο Ελσίνκι, στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Ο Στουμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ και πιθανόν και άλλους συντηρητικούς υποψηφίους.