Ο Τίτο σήμερα θα ήταν νικητής των εκλογών στη Σερβία

Το σύνθημα «Και μετά τον Τίτο, Τίτο!» που επινοήθηκε μετά τον θάνατο του Γιουγκοσλάβου ηγέτη, το 1980, για να συντηρήσει το όραμα της ενότητας του κράτους και της ειρηνικής συμβίωσης εθνών και εθνοτήτων, κατέρρευσε με τους πολέμους της δεκαετίας του ’90 και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, ωστόσο, παρατηρείται αναβίωση αυτού του συνθήματος, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Μετά τις θετικές αντιλήψεις για την τιτοϊκή εποχή που κατεγράφησαν κατά καιρούς στη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την πΓΔΜ, η ίδια τάση παρατηρείται και στη Σερβία.

Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού «Nedeljnik», με το ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε, σήμερα, να σας κυβερνήσει;» και όπου προσφέρονταν τα ονόματα πολιτικών που κυβέρνησαν τα τελευταία 100 χρόνια, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέλεξε τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Έτσι, λοιπόν, σε μία εικονική πραγματικότητα, όπου υποψήφιοι στις εκλογές θα ήταν και ηγέτες που δεν ζουν πλέον, ο Τίτο θα λάμβανε το 24,6% των ψήφων. Δεύτερος θα ερχόταν ο σημερινός πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με 23,5%. Ακολουθούν, ο δολοφονηθέντας πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς με 10,7% και τέταρτος έρχεται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με 7,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ