Φωτογραφία Αρχείου

Ο «τουρισμός χαλάρωσης» στην Κίνα φέρνει νέους υπαλλήλους γραφείων

Σιγοπίνοντας τσάι στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου με θέα τα κατάφυτα βουνά η 29χρονη εργαζόμενη γραφείου Γκάο Λίλι, περνά την πρώτη ημέρα της εβδομαδιαίας αργίας της Εθνικής Ημέρας χαλαρώνοντας στο πολυτελές βελούδινο σαλόνι, περίπου 400 χλμ. μακριά από την πόλη Χανγκτζόου, στην Κίνα.

Όντας ερασιτέχνης λάτρης του τουρισμού, η Γκάο ένοιωσε να καταρρέει από την κούραση και τα πλήθη στα μεγάλων αποστάσεων ταξίδια και τουριστικά αξιοθέατα. Με ένα έντονο πρόγραμμα εργασίας να την περιμένει στο τέλος των διακοπών, η 29χρονη αποφάσισε να πάρει δυνάμεις με τον τουρισμό ευεξίας ο οποίος δίνει έμφαση στα ταξίδια για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας.

Με το 96,5% της περιοχής να καλύπτεται από δάση ο δήμος Tongling Mountain στην πόλη Γουενζού της ανατολικής επαρχίας Τσετσιάνγκ, έχει αρνητικά ιόντα οξυγόνου που υπερβαίνουν τα 360.000 ανά κυβικό εκατοστό, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό προορισμό για πολλούς νέους Κινέζους όπως η Γκάο.

Δεκάδες επιχειρήσεις αναπτύσσουν στην περιοχή τον τουρισμό ευεξίας παρέχοντας στους τουρίστες υπηρεσίες όπως ψυχαγωγία, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ασκήσεις γιόγκα και Tai Chi, καθώς και επιλογές υγιεινής διατροφής.

«Ακόμα και το καλύτερο μηχάνημα δεν μπορεί να αντέξει την πολύωρη εργασία, ούτε και το σώμα μας φυσικά» λέει η Γκάο η οποία εργάζεται σε μία ιντερνετική εταιρία χρηματοδότησης με μηνιαίο μισθό 15.000 γιουάν (2.185 δολάρια), στην πόλη Χανγκτσόου.

«Χώρες όπως η Ινδία, η Δημοκρατία της Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι παγκοσμίου φήμης προορισμοί για τον τουρισμό ευεξίας και όλοι διαθέτουν ανταγωνιστικά ιατρικά τουριστικά συστήματα», λέει ο Ζου Σανχόνγκ εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Προσθέτει ότι στο παρελθόν ο τουρισμός ευεξίας συνδεόταν με τους ηλικιωμένους και τον τρόπο ζωής τους, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι νέοι Κινέζοι προτιμούν να ταξιδεύουν με σκοπό το ευ-ζην.

Μεταξύ των νέων τουριστών, υπάλληλοι όπως η Γκάο αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη της τουριστικής αυτής βιομηχανίας. Αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι στην Κίνα υπάρχουν πάνω από 80 εκατομμύρια υπάλληλοι και 110 εκατομμύρια άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία τάξη. Επίσης η Κίνα έχει έναν τεράστιο αριθμό πολιτών που έχουν κάποιας μορφής ψυχολογικά, όχι παθολογικά, προβλήματα οι οποίοι πιθανόν να ενισχύσουν τη βιομηχανία του τουρισμού ευεξίας.

Μία σοβαρή τουριστική βιομηχανία με πλήρεις υπηρεσίες υποστήριξης, όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ( TCM ) και τα σαλόνια παροχής οξυγόνου που απολαμβάνει η Γκάο στις διακοπές της, προσελκύουν νέους υπαλλήλους στα καινούργια τουριστικά θέρετρα.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να φροντίσετε την υγεία σας το φθινόπωρο και τον χειμώνα» είναι η αρχή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Οι θερμές πηγές, η ορειβασία και ό,τι χαρακτηρίζεται ως τουρισμός ευεξίας αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των νέων υπαλλήλων στο μέλλον, εκτιμούν οι αρμόδιοι φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ